Tara u magli - Pileća salata u sendvič kifli


(Tara u magli)(Tara - Banjska stena)(Tara - Zaovinsko jezerom)

Maštamo, maštamo, zamišljamo, isčekujemo a onda ništa ne ispadne onako kako smo zamišljali, maštali i očekivali. Kiša sipi li sipi, blato, bare, magla... Ni malo idilično reklo bi se na prvi pogled. Ipak hodamo, uživamo i prelepo nam je... Smejemo se, gacamo po barama, uživamo u mistici i nadamo se da nećemo imati bliski susret medveđe vrste :). Nailazimo na znake da ih ima na Tari (kasnije smo u novinama pročitali da su baš tog dana negde na Tari uhvatili najvećeg medveda ikada i stavili mu odašiljač za praćenje), magla podpaljuje maštu, određeni mirisi zveri uz put još i više... ali lepo je...


I onda dolazimo do toliko puta, na fotkama, viđenog pogleda i ništa, zid od guste magle je sve što vidimo, drveće prepoznajemo ali to je to... Vetar šiba, kiša pada a mi UŽIVAMO... i znamo da ćemo doći opet u nekom savršeno lepom i sunčanom danu i videti onu "uobičajenu" Taru jer ova mistična, kišna i maglovita je rezervisana samo za potpune frikove kao što smo mi ;)


Kada je hrana u pitanju ove nedelje par predloga za hranu koju možete jesti na pikniku (jer jesen zna da bude baš leeepaaaa i idealna za boravak u prirodi), spakovati je na posao ili detetu za užinu...Za početak predlog za malo drugačiji sendvič tj. pileću salatu u sendvič kifli ili bagetu... 


A pre nego što pređem na recept samo da proglasimo dobitnika knjige "Zdrav apetit" -Gordon Remzi iz ovog posta. Dobitnik je Tanja Petrović  sa komentarom: 

"Hvala na divnoj prilici :-) Volim da ga pratim,pravi carobnjak u kuhinji!

E-mail: tanjapetrovic28@hotmail.com

Molim Tanju da mi što pre pošalje adresu na koju treba da pošaljemo knjigu ;) 


Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 pileće grudi
1 srednji cvet brokolija
1 manji koren celera
1 jabuka
2 čena belog luka
1 l jogurta (pretvoren u gusti jogurt) + oko 50-100 ml
himalajska so, biber
malo maslinovog ulja
1 baget ili 4 sendvič kifle


Način pripreme:
Pileće meso sam iseckala na sitne kockice, prelila sa malo maslinovog ulja, dodala rendan beli luk i ostavila oko pola sata a onda propržila (da porumeni sa svih strana), posolila a zatim prohladila.
Brokoli sam kuvala 4 minuta (na pari), zatim prelila hladnom vodom, dobro ohladila, osecila i sitno iseckala. Celer sam ucelo skuvala, prohladila pa izrendala. Jabuku sam oljuštila i sitno iseckala.


Jogurt sam veče pre pripreme salate sipala u gazu koju sam stavila u cediljku a ceo taj "sistem" u veću činiju pa preko noći ostavila u frižideru da se ocedi.
U činiju za mešanje stavila sam piletinu, brokoli, celer, jabuku, malo soli, bibera i pripremljen proceđen jogurt. Sve sam dobro promešala i po potrebi dodala još malo tečnog jogurta (ako je sve suviše gusto, a možda i ne treba).





Baget sam presekla na 4 dela a svaki onda izdubila i napunila pripremljenom salatom. Umotala sam sendviče u providnu foliju pa u alu foliju i odložila u frižider preko noći a sledećeg dana bili su spremni za ranac i prirodu...



Dodatak 1: Umesto cele ove "petljancije" sa jogurtom možete koristiti i mileram ili kiselu pavlaku, po ukusu.
Dodatak 2: Ovako pripremljena salata može biti i jako dekorativno posluženje ako je isečete na malo deblje kriškice. U tom slučaju napravite malo "suvlju" salatu da vam nebi "iscurela". A možete je servirati i u korpicama od testa kao naprimer ovde.

10 comments:

Tanja Leković said...

Ma kakva hrana, ti si za National geografic!!!

JA U KUHINJI... said...

Tanja Leković: ❤

Laka kuharica said...

Pročitam naslov i odmah pomislim: zar si u Americi, tmo na jugu, u Georgiji? Jer Tara je za mene, na prvu loptu, ona iz Prohujalo s vihorom.:)) Eh! Divne su ti fotografije, zbilja se osjeti i ta magla i to zelenilo i ta ljepota. I recept je divan, samo što bih ja umjesto pilećeg mesa ipak radije s tunom!

Irenalana said...

Slike su ti predivne a par njih izgleda kao da su snimane lezecki. Kako si uspjela da postignes to? Mislim da sam te mozda vec pitala ali moram opet da pitam koji aparat koristis i koji objektiv. Hocu da pravim ovakvd slike kad porastem ☺
I recept je sigurno odlican ali pada u drugi plan pored ovakvih slika.

Anonymous said...

Predpostavljam kad voliš neko mesto onda ono za tebe bude čarobno i u takvim uslovima. Lepa priča

Vesna Nesic said...

Auuuu slike!

Anonymous said...

Kakve fotografije, zastaje dah! Prelepa Tara ii jos lepsi vi na njoj! Primer kojim vrednostima treba decu uciti.
A salata je za 10! U svakom slucaju pre jogurt nego mirleram, sto se meni tice. Ma ja tu ne bih nista menjala!

Vesna Nesic said...

Sad sam ponovo čitala i gledala slike, fantastično što ste se vratili po sunčanom danu!

Suzana Jovanović said...

Reči su slabe da bih opisala kako mi se sviđaju recepti i izleti. Koliko samo inspirišu. Imam samo jedno pitanje, kada idete na izlete (Taru, Uvac itd.) da li idete u sopstvenom aranžmanu ili npr. sa nekim planinarskim klubom?

JA U KUHINJI... said...

Suzana Jovanović: Drago mi je da ti se sviđaju recepti i izleti :)
Uvek sve organizujemo (i idemo) sami tj. u sopstvenom aranžmanu...

Post a Comment