Focaccia sa grožđem i ruzmarinom


Grožđe je ove godine tako slatko, slatko... ma preslatko... I iako ga najviše volimo jesti sveže čapkajući zrno po zrno sa grozda i u ovoj kombinaciji (iako deluje neobično) super se uklopilo.


Pravila sam doduše fokaču u dve varijante, jednu punjenu sa grožđem, ruzmarinom i "mrvom" soli i drugu onako kao tanko testo sa sočnim i slatkim grožđem od gore... Obe varijane su fenomenalne i svakako vam preporučujem da ih isprobate... I dok je hamburg zrno grožđa ostalo manje-više celo tokom pečenja u punjenoj fokači dotle se moldavija gotovo potpuno "istopila" u tankom testu...  


Post je nastao u saradnji sa IDEA voće i povrće gde možete nabaviti, dnevno sveže, voće i povrće, po povoljnim cenama (a ove nedelje je "nedelja jesenje berbe" i na akciji je grožđe, jabuke, kruške, sve paprike, luk...).


Potrebno je:

za testo:
400 g mekog brašna
20 g svežeg kvasca
1 kašičica smeđeg šećera
pola kašičice himalajske soli
50 ml maslinovog ulja
150-200 ml tople vode

i još:
1 veliki grozd crnog grožđa
par grančica ruzmarina
šaka lešnika
par kašika smeđeg šećera
malo maslinovog ulja


Način pripreme:
Priprema testa: U lončetu sam razmutila kvasac sa smeđim šećerom i malo tople vode pa sačekala da krene da radi.
U činiju za mešanje stavila sam brašno, so, dodala zatim nadošli kvasac, vodu i maslinovo ulje pa zamesila testo, prekrila ga providnom folijom i ostavila da nadođe (oko sat vremena).


Slaganje fokače (varijanta 1): Manji, tučani, tiganj namazala sam maslinovim uljem pa stavila rastanjeno testo, na to sam stavila sloj grožđa, pošećerila pa preklopila drugim slojem testa, ivice malo jače spojila a onda od gore opet stavila grožđe, smeđi šećer, malo maslinovog ulja i seckanih lešnika... da i mrvu himalajske soli. Sačekala sam oko pola sata da testo naraste a onda pekla u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 40 minuta tj. dok fokača od gore nije fino porumenela. Pečenu fokaču poprskala sam sa malo maslinovog ulja, sačekala par minuta a onda je isekla i servirala.


Slaganje fokače (varijanta 2): Ostatak testa sam rastanjila na veličinu pleha od rerne, poprskala maslinovim uljem, poređala grožđe, posula smeđim šećerom i ostavila malo da naraste a onda isto pekla na 220 stepeni oko 30 minuta tj. dok nije fino porumenela. Sačekala sam par minuta a zatim je posula prah šećerom, isekla na "kockice" i servirala.

2 comments:

Laka kuharica said...

Focaccia me automatski sjeti slanog, pa mi je slatka neobična, iako znam da je i to sasvim uobičajeno. Divno izgleda!

Adri said...

Njami... ☺

Post a Comment