Čorba od (pečenog) korenastog povrća


Kada zahladni i dani postanu mračni i kišni često mi se ne izlazi iz kuće već bi se samo tako ušuškala i uživala u toplom kutku... U takvim danima baš prija jedna ovako okrepljujuća  i aromatična čorbica. I svakako nemojte preskočiti "dekoraciju" jer je izdiže na sasvim novi nivo ;) a gustinu prilagodite svom ukusu...


Post je nastao u saradnji sa IDEA voće i povrće gde možete nabaviti, dnevno sveže, voće i povrće, po povoljnim cenama (a ove nedelje je "nedelja plodova zemlje" i na akciji je cvekla, rotkva, krompir, sve salate, luk, celer...).


Potrebno je:
(za 4 osobe)

za čorbicu:
1 manji koren paškanata
1 batat
1 glavica belog luka
malo maslinovog ulja
2-3 cm korena đumbira
1 kašičica kurkume
krupna morska so, biber
kockica putera


za dekoraciju:
par listova pečene slaninice
činijica krutona
malo oraha
malo slatke pavlake


Način pripreme:
Svo korenasto povrće sam oljuštila, isekla na krupnije i stavila u pleh, dodala luk sečen na osmine i celu glavicu belog luka. Posolila sam, prelila sa malo maslinovog ulja i stavila u rernu na 220 stepeni na nekih 40-50 minuta tj. dok povrće nije omekšalo i od gore krenulo da rumeni.


Prebacila sam povrće u šerpu, u pleh sipala malo vode da "sastružem" ukuse sa dna pa i to sipala u šerpu zajedno sa još malo vode (da prekrije povrće). Dodala sam koren đumbira, iscedila pečeni beli luk, posolila, pobiberila i kuvala 15-ak minuta a onda izvadila koren đumbira, odstranila korenast tj. vretenast deo sredine paškanata i sve fino izmiksala (u blenderu ili ručnim mikserom za blendanje). Dodala sam kurkumu, soli i bibera po ukusu i kockicu putera pa sve još samo par minuta kuvala a onda servirala.


U činije za serviranje sipala sam čorbicu, prelila sa malo slatke pavlake, "ukrasila" sa malo krutona, pečene slaninice, oraha, peršun lista... i poslužila.

4 comments:

mignonne said...

Divna prezentacija i receptic, takva corbica uvek fino prija u hladnim danima.:)

Petra Kranjica said...

Prekrasno izgleda!

Laka kuharica said...

Savršena juha, savršena ideja. O prezentaciji da i ne govorim! Ahhhh!

Branka - byB said...

Jako volim ovakve juhe, zimi su obavezne, a pečeno povrće im daje poseban okus. Izvrsna juha i čarobne slike !

Post a Comment