Vekna (štruca) od mlevenog mesa / Meatloaf


Za veća društva, svečanije prilike ili jednostavno za ručak za dva dana ;) ova štruca je savršena, izdašna, podjednako ukusna i topla i hladna...



Potrebno je:
(za 4 osobe za 2 dana)
(za kalup 31x11x7)

1 veća glavica crvenog luka
3 čena belog luka
50 g na sitne kockice seckane pancete
1 kg mešanog, mlevenog, mesa
100 g rikota sira (ili krem sira)
2 parčeta hleba+malo mleka
2 jaja
1 kašika senfa
1 kašika seckanog, svežeg, origana
himalajska so, biber
2-4 kuvana (i oljuštena) jaja
oko 12 tankih (i dugačkih) listova pancete

za prilog:
1 kg krompira + kockica putera
okrugla zelena boranija + maslinovo ulje + aceto balsamico + malo seckanih badema



Način pripreme:
U tiganju, na malo maslinovog ulja, prodinstala sam crveni luk sitno seckan, zajedno sa kockicama slaninice i belog luka. Kada je luk omekšao ostavila sam da se ohladi.
Dve kriške hleba sam iskickala, prelila sa malo mleka i posle 10-ak minuta dobro ocedila.
U činiju za mešanje stavila sam meso, jaja, hleb, prodinstan luk sa slaninicom, seckan origano, senf, rikota sir, so, biber i sve dobro promešala (rukama najbolje).



Pleh sam obložila listovima slaninice, trećinu mesa dobro utabala na dno, onda stavila kuvana jaja (u mom slučaju do pola jer slatkica ne voli kuvana jaja), dodala preostalo meso i dobro ga pritisla, da nema vazduha između jaja i mesa ili slaninice i mesa.
Pekla sam na 200 stepeni 45 minuta a onda ocedila masnoću i sok koji se stvorio pa preokrenula veknu na pleh i vratila u rernu na 15-ak minuta tj. dok slaninica nije porumenela.



Sačekala sam 10-ak minuta a onda veknu od mesa isekla i servirala sa barenom boranijom (prelivenom sa malo maslinovog ulja, gustog aceto balsamica i malo seckanog badema) i pečenim krompirima...



Krompir sam obarila a zatim stavila u rernu sa malo putera na 30 minuta, kasnije sam ga dodala pored vekne od mesa i dodatno zapekla...


3 comments:

Laka kuharica said...

Dugo je već nisam radila, ne znam ni sama zašto. I ja volim ovakvu s jajima po sredini, tako je radila moja mama, a poslije i ja. Kasnije sam radila s raznim punjenjima i oblagala na različite načine. Sve u svemu, krasna štruca i krasna prezentacija! odlična ideja za neku novu varijantu!

Petra Kranjica said...

Divno izgleda,mislim da mesnu štrucu nisam jela pa sigurno 10 godina.

Branka - byB said...

Skoro pa zaboravljena mesna štruca, odlična mi je ova tvoja verzija, hvala ti na podsjetniku i tvome receptu, sada znam da ću je ubrzo napraviti !

Post a Comment