Tara - Banjska stena - Domaća (jetrena) pašteta / Chicken Liver Pâté


(Tara u magli)(Tara - Banjska stena)(Tara - Zaovinsko jezerom)

I došli smo opet na Taru, prešli istu stazu (od Mitrovca na Tari do Banjske stene) i nauživali se još i više... Od vidikovca do vidikovca divili se pogledima, prirodi i konstatovali kako bi na jednoj od tih drvenih stolica mogli sedeti satima - danima i ne bi nam bilo dosadno, ne bi imali potrebu za bilo čim osim za čistim konektovanjem na prirodu... Prirodu koje smo uvek toliko željni živeći u "kavezu od betona"...



Tara vam može biti i dnevni izlet, jeste ima vožnje (od Beograda) ali nije sad to nešto nedostižno. Ako krenete dovoljno rano tamo možete biti već oko 8-9 i imate ceo dan za uživanje i uveče polako kući. Naporno jeste ali... Možete i odsesti par dana, provesti godišnji odmor ili šta već jer priroda je divna i okrepljujuća. Neka od zanimljivih mesta obeležena su vam na ovoj karti pa... možete sami napraviti svoju turu obilaska prema želji, vremenu, afinitetu...



Mi smo ovog puta na Taru išli putem preko Valjeva i Bajine Bašte i baš je lepo. Ne put, put je krivudav ali priroda je božanstvena i nekako je uživanje posmatrati je i tako iz kola. A i u Bajinoj Bašti možete svratiti do čuvene kućice na Drini... Iskreno mislila sam da je kućica u većoj divljini a ne u gradu ali dobro... Iz određenog ugla gledana lepa je, simpatična i s pravom toliko puta fotografisana.



Što se današnje piknik ideje hrane tiče predlog je domaća pileća (jetrena) pašteta. 
Naš sinkić obožava paštetu... Ostala mu je u memoriji kad je bio jako mali i tu i tamo jeo... Onda je nije jeo godinama (da ne kažem deceniju) i jednom prilikom kupili smo mu da se priseti tog ukusa, da ga mine želja i usput mu ispričali koji je to užas od sastava... Zna on sve to ali voli i to je to... Doduše par puta mi je rekao da trebam napraviti domaću paštetu... A ja oklevala jer znam da to neće biti taj ukus i ko zna šta sam sve umislila... ali kad sam napravila i probala mogu reći da je prevazišla sva moja očekivanja... 


Dragi je rekao da nije jeo bolju paštetu (da ne menjam recept i ne istražujem dalje) a sinkić da više nikada neće poželeti industrijsku... Tako da vam zaista toplo preporučujem recept jer se jako lako i brzo pravi, dobićete oko 5 ovakvih teglica i zaista možete uživati bez imalo griže savesti... i molim vas svakako zaboravite na industrijske paštete.
A mesto gde ćete je jesti birajte sami, verujem da bi nama prijala još i više da smo je poneli na ovaj izlet i jeli na jednoj od ovih žutih stoličica ;)



Potrebno je:
(za oko 500-600 ml paštete)

600 g pileće džigerice (ako je moguće organske ili domaće)
oko 300-400 ml mleka
6-7 tankih listova pancete (oko 50 g)
125 g putera + oko 100 g (za "zatvaranje" paštete)
1 manja glavica crvenog luka
1 čen belog luka
malo himalajse soli i sveže mlevenog bibera
oko 50 ml brandy-ja, whisky-ja a može i ruma



Način pripreme:
Džigericu sam dobro oprala, odvojila pažljivo žilice i prelila mlekom, poklopila te ostavila u frižideru na par sati. Posle sam je dobro isprala (mleko obavezno bacite), prosušila kuhinjskim papirom i ostavila da čeka svoj "red".



Tučani tiganj sam prvo dobro zagrejala a onda stavila slaninicu i ispekla da postane hrskava. Izvadila sam slaninicu, dodala pozamašku kocku putera (od onih 125 g) i sitno seckan crveni luk, posolila pa na jačoj vatri stalno mešajući pržila par minuta, dodala zatim i pripremljenu džigericu, pobiberila i nastavila sa prženjem oko 5 minuta s vremena na vreme mešajući. (Džigerica spolja treba da porumeni ali unutra i dalje da bude blago ružičasta). Prelila sam sve sa malo viskija, još kratko prodinstala i sklonila sa vatre. 



U električnu seckalicu sam stavila slaninicu, sitno seckan beli luk, pripremljenu džigericu (ali u početku bez tečnosti koja se stvorila) i polovinu od preostalih 125 g putera. Pulsno sam sve miksala a onda dodala preostalu tečnost od džigerice i preostali puter pa nastavila sa miksanjem dok sve nije postalo fino glatko i ujednačeno. (Probajte i ako treba malo posolite ali vodite računa da je slaninica poprilično slana i da vam ne treba puno soli jer lako možete presoliti)



Paštetu sam preručila u teglice a onda u šerpici otopila oko 100 g putera i na tihoj vatri ga "pržila" tj. pravila pročišćen puter. Kad je prestao da peni i na dnu se stvorili oni braon "zagoreli" delići vreo puter sam lagano prelila po vrhu svih posudica sa paštetom, sačekala da se sve malo prohladi a onda poklopila i stavila u frižider do korišćenja.
U frižideru, preliveno tako sa pročišćenim puterom može stajati do 2 nedelje doduše tako je dobra da sumnjam da će vam toliko izdržati. I iz praktičnih razloga bolje je da je stavite u više manjih nego jednu veću činijicu.



Serviranje: Kada je serviranje u pitanju paštetu možete namazati na domaći kreker, prepečen tost, običan hleb... a od gore dodati recimo u jednoj varijanti malo pečene slaninice, kiselih krastavčića i svežeg origana ili crvenog luka, paradajza i rukole ili kapra, ljute papričice, maslina ili... ili...




7 comments:

Vesna Nesic said...

Stalno pravim jednu Mikicinu paštetu od leblebija i tune. Nikako da isprobam neku drugu jer u kući sem mene niko ne mari džigericu. Ja se nekad častim telećom na tučanom tiganju ali ova pašteta je nešto izuzetno!
Unuk i ja ćemo se zasladiti jer priča o sastavu mu je ispričana i svake godine samo jedanput se kupuje Karneksova :-)
Slike su zaista doživljaj!

Petra Kranjica said...

Priroda je očaravajuća :)

Unknown said...

Divne slike i divan izlet, probaćemo. Vaša pašteta će mi sigurno biti jedna od mojih budućih inspiracija. Hvala na ovako lepim idejama :)

Anonymous said...

Ove fotografije stvarno ostavljaju bez daha. Stvarno predivna priroda, sve izgleda nestvaro.
Ne sumnjam da je tvoja pasteta savrsena. One industrijske su na mojoj 'non grata' listi. Bolja polovina prosvercuje jednom u pola godine neku manju pastetu, iako savrseno dobro zna kakvo je to smece. Budem li nasla organsku dzigericu, mogla bih da probam. Inace, danas isprobali nesto drugo fino sto si ranije preporucila.

Milin Kuvar said...

Draga Olivera, upravo sam stavila dve teglice ove paštete u frižider. Čoveče, kako je dobra! Ja sam preprženu slaninicu kidala na komadiće, nisam je miksala sa paštetom da kao ima i taj kranči efekat. Ali, uuuuukus predobar ♥ Čekam da Marko dođe kući da je proba, mislim da će da odlepi kao i ja ☺ Hvala na divnom receptu i hvala na svim ovim predelima koje sa nama deliš, stvarno se porodično velika inspiracija ♥

JA U KUHINJI... said...

Mila :) I mi smo bili isto tako oduševljeni kada smo je probali... A slaninicu sam dodatno pekla za serviranje pa smo imali i taj kranč efekat. Ma super, baš mi je drago da ti se sviđa... :)

JA U KUHINJI... said...

Mila :) I mi smo bili isto tako oduševljeni kada smo je probali... A slaninicu sam dodatno pekla za serviranje pa smo imali i taj kranč efekat. Ma super, baš mi je drago da ti se sviđa... :)

Post a Comment