Tara - Zaovinsko jezero - Pitice sa mesom / Picnic pies


(Tara u magli)(Tara - Banjska stena)(Tara - Zaovinsko jezerom)

A ako ste već na Tari svakako preporučujemo da odvojite malo vremena i za Zaovinsko jezero, jako je lepo, priroda je fantastična i ima dosta stazica kojima možete šetati i uživati u prirodi, a tu je i mesto gde je Pančić prvi put uočio omoriku ;)... Ma na ovoj karti možete videti zanimljiva mesta i sami odlučiti gde ćete prošetati ali svakako preporučujem da na kraju svratite u neki od restorana sa predivnim pogledom i pojedete, recimo, sveže pripremljenu pastrmku ;)



A hrana zgodna za piknik danas je picnic pies... Pitice koje su podjednako lepe još tople a i sledećeg dana potpuno hladne. I iako deluju male jako su zasitne. Možete ih praviti kao više manjih (u modlama za mafine), malo većih (u keramičkim posudicama za sufle, kao ja ovde) ili kao jednu veliku (u odgovarajućem okruglom kalupu ili kalupu za hleb, ili...). 


Potrebno je:
(za 6 pitica napravljenih u kalupu prečnika 9 cm a dubine 4 cm)

za testo:
300 g brašna
100 g finog, kukuruznog, brašna
100 ml maslinovog ulja
oko 150 ml hladne vode
na vrh noža sodebikarbone
himalajska so


za punjenje:
1 glavica crvenog luka
50 g pancete
2 čena belog luka
500 g mlevenog mesa
1 jaje
2-3 kašike prezli
40 g parmezana
1 kašika senfa
1 prepuna kašičica dimljene, ljute, paprike
himalaske soli, bibera
malo maslinovog ulja

i još:
malo putera
1 žumance
krupna morska so
domaći paradajz umak (ovaj, ovaj ili ovaj...)


Način pripreme:
Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam obe vrste brašna, sodu bikarbonu i so pa sve dobro promešala a onda dodala maslinovo ulje i vodu pa zamesila testo, prekrila ga providnom folijom i ostavila pola sata pre razvlačenja.


Priprema fila: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam luk sitno seckan (i posoljen), dodala zatim kockice pancete, beli luk, bibera i još kretko sve zajedno propržila pa prohladila. U činiju za mešanje stavila sam meso, jaje, prezle, parmezan, prodinstan luk sa slaninicom, senf, ljutu, dimljenu, papriku, bibera i eventualno po potrebi malo soli pa sve dobro promešala.


Pravljenje pitica: Keramičke posudice sam namazala puterom a onda tanjila testo i vadila krugove prečnika 14-16 cm i stavljala na dno i ivice kalupa. Zatim sam svaki kalup napunila filom, dobro pritiskajući (da što više stane tj. da ne bude vazduha). Opet sam tanjila testo i sad vadila krugove od oko 8,5 cm, stavljala preko i viljuškom dobro spojila sa donjim testom celom ivicom modlica. Zasekla sam i gore tu i tako "poklopac" da može da "diše". 


Modlice sam stavila u frižider na nekih sat vremena a onda sam testo od gore premazala umućenim žumancetom, posula sa malo krupne soli i stavila u rernu zagrejanu na 220 stepeni na 30 minuta. Posle 30 minuta pitice sam izvadila iz kalupa pa ih stavila na pleh (na papir za pečenje) i vratila u rernu na nekih 20-ak minuta tj. dok sa svih strana nisu fino porumenele. (Tokom pečenja stvoriće se i tečnost na dnu pleha ali nije nikakav problem jer će ona pečenjem ispariti i dno pitica će biti fino i hrskavo (zato se i vade iz kalupa na pola pečenja)).


I znači kada sam izvadila iz rerne pitice sam ostavila na sobnoj temperaturi dok se nisu prohladile a onda ih spremila u frižider do serviranja. I da fino idu sa domaćim paradajz sosom...

6 comments:

Laka kuharica said...

Divan post s prekrasnim fotkama, kako jela tako i prirode!

Petra Kranjica said...

Sve je prekrasno i pitice a o prirodi da i ne govorimo.

Vesna Nesic said...

Oli putopisna majstorice! Sve što je u ovoj zemlji prirods tvorila je divno!

Anonymous said...

Ponavjam se, ali fotografije su stvarno fenomenalne. Hvala na predivnim sugestijama za izlete po Srbiji.
Super su ove pitice. Prosle godine sam pravila slicne pitice, sa dve vrste testa - prhko i lisnato (nasla sam recept na jednom popularnom blogu, bile su OK, ali ove tvoje mi izgledaju mnogo lepse. Odlicna ideja za piknik ili za rodjendanske zurkice.

Anonymous said...

Morala sam da ih isprobam! I sta da kazem nego da su fantasticne! Doduse meni ne za izlet u prirodu, nego za rucak na poslu... Moracu da ih ponovim, jer sam zaboravila da ih odozgo namazem jajetom, pa se nisu sijale. Ostalo sve za 10!

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: :) ♥

Post a Comment