Patlidžan punjen kus-kusom


Patlidžan punjen povrćem "začinjen" sa malo slaninice koju možete izostaviti za vege varijantu... Na kraju od gore možete staviti i listive mozzarelle da se fino istopi ili možete posutu sa malo parmezana a možete i samo preliti sa još malo maslinovog ulja... Kao predjelo, prilog, lagana večera... kako god jako zdravo i fino...


Potrebno je:
(za 2 osobe kao prilog)

1 veliki patlidžan

za punjenje:
100 ml kus-kusa
2 praziluka (beli deo)
2 čena belog luka
1 veća šargarepa
1 cvet brokolija
50 g pancete (opciono)
himalajska so, biber
maslinovo ulje

i još:
malo parmezana
svež peršun lista


Način pripreme:
Patlidžan sam po dužini isekla na pola a onda svaku polovinu izdubila. Namazala sam ih sa malo maslinovog ulja, posolila i stavila u rernu na 200 stepeni na 30 minuta.
U tom međuvremenu sam pripremila punjenje: Brokoli sam kuvala 4 minuta na pari a onda 200 ml te vode stavila u kus-kus, poklopila i ostavila dok nisam pripremila povrće. Kuvani brokoli sam prelila ledenom vodom, dobro ocedila i iseckala na sitnije delove.


U tiganju, na malo maslinovog ulja, propržila sam kockice pancete a onda dodala i sitno seckan praziluk, posolila i dinstala 10-ak minuta. Dodala sam zatim sitno seckanu sredinu patlidžana i beli luk a kada je sve omekšalo i brokoli, kus-kus, još malo soli i bibera. Sve sam dobro promešala i ovom smesom napunila patlidžane, prelila ih sa malo maslinovog ulja i pekla još 15-ak minuta a onda servirala sa malo posutog parmezana i peršun lista.

3 comments:

Laka kuharica said...

odlična ideja s obzirom da jako, jako volimo couscous!

Vesna Nesic said...

Sjajno da upotrebim kus kus koji mi drema dosta dugo :-)

Anonymous said...

Patlidzan, parmezan, praziluk, mnogo toga sto je jako dobro - zato i izgleda ovako fino (OK, i zato sto si dobro fotografisala).

Post a Comment