Rolnice od haringe



Svaki pogled na kamenu kuću, more, palmu, lijander, agavu, kapar, maslinu, bugenviliju, bambus, bananu, kivi... u meni budi sreću... kao da svaka moja ćelija krene da se raduje dok hodam uskim, kamenim, uličicama tih tako poznatih gradova... I ne trebaju meni "egzotične" destinacije, ne trebam da idem negde "daleko" da bih videla i doživela potpunu sreću... 



Doživljavam sva ta mesta kao svoja, poznajem svaku uličicu tih gradova kao da su moje, radujem im se uvek iznova i iznova... i uopšte mi nije problem da se popnem uz hiljadu stepenica u danu... i to po par puta... 



I ne volim kada me ubeđuju da bi mi negde drugde bilo bolje, da tu nije lepo, da... „Čovek samo srcem dobro vidi. Suština je očima nevidljiva.“(Mali Princ) ali kako to objasniti ljudima koji nemaju tu suštinu u sebi...?


Potrebno je:
(za 2 osobe)

za rolnice:
4 fileta haringe (oko 400-500 g)
2-3 kašike pesta + malo maslinovog ulja
1 limun
himalajska so
grozd mini paradajza



za "pesto":
šaka badema
šaka svežeg bosiljka
kašika kapra
par zelenih maslina
40 g parmezana
1 čen belog luka
himalajska so
maslinovo ulje
malo limun soka


Način pripreme:
Priprema "pesta": U električnu seckalicu sam stavila sve sastojke i mutila dok se nije pretvorilo u jednoličnu pastu. Po potrebi sam dolivala maslinovog ulja, do željene gustine.
Priprema haringi: Filete sam dobro oprala, isekla svaki po dužini na dva dela, nasolila i nalimunisala pa ostavila da odstoji pola sata.
Na svaki file stavila sam sloj pesta, umotala u rolnicu, od gore stavila kolut limuna i pričvrstila čačkalicom.


U pleh sam stavila mini paradajz i rolnice, malo ih prelila maslinovim uljem i pekla u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 20 minuta.
Izvadila sam rolnice i poslužila sa pečenim paradajzom. 


Savet: Idealno je služiti ih na prepečenom hlebu, sa natrljanim belim lukom i prelivenim sa malo maslinovo ulja... i uz malo, recimo, crvenog luka seckanog na rebarca.

4 comments:

Anonymous said...

Ostadoh bez teksta od lepote slika, hrane i prirode. Koji grad je u pitanju?

JA U KUHINJI... said...

Anonymous: Nije jedan grad u pitanju... Boka Kotorska...Herceg Novi, Perast, Kotor,...

Mirjana said...

Tako svedeno,jednostavno, a ostavlja gromoglasan utisak...jer je ispunjeno sustinom...koja kipi van sa svake fotografije! Pozdrav !

Anonymous said...

Divan Post! U holandiji sam zavolela haringe.I ove ali i ne njihove male ,sveže sa seckanim crnim lukom!

Post a Comment