Crumble sa breskvama i uljem koščica šljive


"Ceo život provedemo želeći da nešto dostignemo, sledeći snove, verujući da ćemo kad to dobijemo postati srećni. Ali nije tako. Život je u putu, ne na kraju. Nije važno koliko je lepo produhovljeno je ono čemu težimo. Poslednja stanica je smrt. Ako ne umemo da budemo srećni, da budemo bolji, da budemo onakvi kakvi želimo da budemo u putu, nećemo to postići ni na kraju. Život je prepun blaga za kojim ljudi jure to su sve one stvari za koji oni veruju da će im doneti sreću a za koje se uglavnom ispostavi da su varke i ponekad kad dostigne ono za čim je toliko žudeo, čovek se zatekne samo s prazninom u rukama."


Horhe Molist – Prsten




Potrebno je:
(za 4 činijice)

4 breskve
10 ml all nut ulja od koščice šljive

za posip:
100 g spelt, integralnog, brašna
50 g smeđeg šećera
50 g seckanih badema
50 g putera



Način pripreme:
Breskve sam oljuštila, iseckala na kriškice i pomešala sa slatkim od borovnica i uljem od koščica šljive te smesu raspodelila u četiri vatrostalne činijice.
U posudi za mešanje pomešala sam spelt brašno, smeđi šećer i seckani badem sa puterom (dok se nije dobilo mrvišasto testo) pa smesu raspodelila u činijice preko voća.



Činijice sam stavila u pleh (za slučaj da nešto krene da curi) pa u rernu na 200 stepeni na nakih 30-40 minuta tj. dok od gore fino nije porumenelo.
Malo sam prohladila crumble pa onako mlak poslužila sa po kuglom sladoleda (u mom slučaju domaći sladoled od lešnika)...



Ovaj, moj, recept je objavljen u septembarskom broju magazina MEZZE na str. 88-89.


5 comments:

Petra Kranjica said...

Divno izgleda!

Anonymous said...

all nut ulja od koščice šljive?? gde to pronaci?

JA U KUHINJI... said...

Anonymous: Vidi na njihovoj fb strani: https://www.facebook.com/allnutbelgrade?fref=ts

Gordana said...

Predivno, obozavam ovakve stvari.

Anonymous said...

hvalalalalaa za info o ulju!

Post a Comment