Pasta u jednom loncu / One Pot Pasta


Skoro nisam jela kremastiju pastu... Ideja kuvanja paste zajedno sa sosom odavno je na listi za isprobavanje ali nikako da dođe na red. Ipak isprobano i jako fino... Sos je zaista nekako specifičan a sve je zaista mnogo lakše... Tek kasnije sam shvatila da nisam stavila ni malo ulja, a mogla sam i kiselu pavlaku da zaobiđem... i dalje bi bilo kremasto. Svakako probajte. Samo pazite tj. često mešajte pastu jer ipak tu ima malo tečnosti da vam ne zagori, i kuvajte na laganoj vatri...



Potrebno je:
(za 2-3 osobe)

250 g tagliatelle paste
1 srednja tikvica
250 g braon šampinjona
1 glavica crnog luka
200 ml graška
1 ravna kašičica morske soli, biber
650 ml vode
200 ml kisele pavlake
malo rendanog sira
malo suvog peršuna


Način pripreme:
U lonac sam stavila pastu, tikvice seckane na četvrtine krugova, šampinjone seckane na listiće, luk seckan na rebarca, grašak, so, biber i sve zalila sa tačno 650 ml vode.


Poklopila sam šerpu i stavila na ringlu, na umerenu vatru. Kada se voda zagrejala a pasta malo "smekšala" viljuškom sam je rastresla da se ne slepi i poklopljeno kuvala 10 minuta od kako je provrilo na umerenoj vatri. S vremena na vreme sam mešala da ono što nije u vodi-bude i da se sve fino skuva.


Posle 10 minuta još uvek je bilo tečnosti i pasta se nije baš do kraja skuvala ali dodala sam kiselu pavlaku, sve dobro promešala, poklopila i sklonila s vatre.
Ostavila sam 5-6 minuta tako poklopljeno da se pasta do kraja skuva i da upije što više tih finih sokova.


Sipala sam onda pastu u činije ta serviranje, od gore posula sa malo rendanog sira i suvog peršun lista.


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

9 comments:

Unknown said...

I ja sam ovo pravila skoro i bas mi je bilo ukusno. Spagete meni imaju potpuno bolji ukus kad se kuvaju ovako sa povrcem... :)

Gordana said...

Jako zanimljivo, a i prakticno :) Divno izgleda sve zajedno.

Petra Kranjica said...

Prvi puta čujem. Ovo ću obavezno isprobati.

Milin Kuvar said...

E super mi je ova fora! Iako paste uvek brzinski spremam, nekad nemam vremena ni za to da stojim pored šporeta i eventualno spremam sos. Ovo je odlična fora, sve staviš na jedno mesto, zajedno se skuva i verujem da je ultra ukusno ☺

Anonymous said...

Super izgleda!! Planiram da je spremam, ali me zanima, da li si mozda probala i sa pavlakom za kuvanje umesto kisele pavlake?

JA U KUHINJI... said...

Anonymous: Naravno da može i sa slatkom pavlakom, ja nju uglavnom i koristim za paste ali ovog puta sam imala kiselu pa sam nju iskoristila... a može i bez pavlake uopšte i opet je fino i kremasto...

prekratakdan said...

Jako zanimljivo, nikad nisam probala, uvijek odvojeno kuham

Bojana said...

Preukusno!!! Danas videla na face-u i odmah je bilo na meniju za rucak! Moj dragi i ja uzivali seckajuci i jeduci zajedno! Hvala za ideju!

JA U KUHINJI... said...

Bojana: :) Hvala vama na poverenju i isprobavanju, drago mi je da vam se svidelo :)

Post a Comment