Tortellini punjeni bundevom


Domaća pasta je domaća pasta... i ponekad treba sebi dati oduška i poigrati se sa istom :)



Potrebno je:
(za 2 osobe)

1 manja hokaido bundeva (od oko 1 kg)
malo maslinovog ulja
2-3 čena belog luka
60 g putera
10 ml all nut ulja koščica šljive
šaka-dve sirovih badema
matovilac salata
60 g parmezana


za pastu:
150 g mekog, belog, brašna
50 g griza
2 jaja
malo morske soli


Način pripreme:
Priprema tortellini paste: Brašno sam pomešala sa grizom i solju a onda dodala jaja i viljuškom mešala sve dok je moglo a onda rukama umesila čvrsto, elastično testo. (zavisno od veličine jaja možda će vam trebati "mrva" hladne vode ili malo brašna).
Prekrila sam testo providnom folijom i ostavila 30 minuta da odmori a onda tanjila što sam više mogla, sekla na kvadratiće (5x5 cm), premazivala ivice sa vodom, stavljala po malo fila na sredinu svakog kvadratića i pravila tortellini kao na slici ispod.



Pastu sam posula sa malo brašna i ostavila par sati da se prosuši a onda kuvala u dve ture u dosta slane, ključale, vode po 7 minuta.
Priprema fila od bundeve: Bundevu sam očistila od semenki, isekla na kriške, stavila na papir za pečenje, malo posolila, prelila sa malo maslinovog ulja i pekla u rerni na 200 strepeni oko 30 minuta. Kada je omekšala, stavila sam program grill i pekla još dok nije fino porumenela.


Po par kriški sam sačuvala za serviranje a ostalo sam propasirala, dodala muskatni oraščić, malo soli i 40 g parmezana, sve promešala i fil je bio spreman.
Serviranje: U malom tiganju sam ispekla, na suvo, badem seckan na listiće a onda sam ga izvadila pa u tiganj stavila puter, listiće putera, malo ljute papričice (opciono), ulje koščica šljive i sve na laganoj vatri pržila dok luk nije omekšao.


Na tanjire za serviranje s jedne strane sam stavila po koju krišku bundeve a sa druge matovilac salatu. Na salatu sam stavila kuvanu pastu a onda sve prelila pripremljenim sosom od ulja i putera, pobacala pečene bademe od gore i posula još sve sa malo parmezana.


Ovaj, moj, recept je objavljen u septembarskom broju magazina MEZZE na str. 80-81.

8 comments:

Tamara said...

krasni su!

astrodrom said...

Ajme, super je ovo kako slažete torteline! Probat ću svakako. :-)

DjoletovaMama said...

Citam recept i vidim pise staviti malo testa na tortelini ali onda sam pogledala gif i sve je bilo super jasno. Deluje kao magija kako savijas tortelini.

Hvala na jos jednom inspirativnom receptu.

Petra Kranjica said...

Super mi je "filmić" o motanju tortelina. Svaka čast!

Anonymous said...

Odlične instrukcije ,divan kombinacija za tortelini

JA U KUHINJI... said...

Hvala svima :)

DjoletovaMama: Hvala na ukazanoj grešci, ispravljena ;)

Unknown said...

Divno! Sad imam novi kulinarski izazov :)

What's for dessert? said...

Super mi je ovaj filmić s prikazom kako se rade tortellini

Post a Comment