Hrana za najmlađe: Varivo od sočiva i povrća


Sočivo, a i povrće,  je jako dobro za vašu bebu, dete pa i za vas same i zato predlažem da ponekad napravite i sebi nešto ovako. Mere sam dala i za jednu malu dečiju porciju ali u principu napravite količinu iz zagrade i svi ćete imati finu čorbicu kao samostalan obrok ili kao početak obroka.
Ako pripremate za bebu čorbicu propasirajte i dodajte supice po želji, ako je dete veće i navikava se na hranu u komadima sve samo malo izgnječite viljuškom, ako je i to preraslo ponudite mu tako u komadima, prelite sa malo maslinovog ulja i eventualno stavite malo himalajske soli. A onim još starijim možete staviti i malo nekog pesta od bosiljka, parmezana... sve po ukusu.



Potrebno je:

1 kašika sitno seckanog crnog luka (1 veća glavica)
50 g šargarepe (2 veće)
50 g tikvice (1 manja)
50 g graška (200 ml)
50 g karfiola (1 manja glavica)
3 kašike sočiva (150 ml)
1/2 kašičice koncentrovanog paradajza (1 puna mala kašičica)
1 kašika maslinovog ulja (50-70 ml)
himalajske soli po ukusu ako je za odrasle ili decu preko godinu dana
vode da svo povrće ogrezne


Način pripreme:
Sočivo sam preko noći namakala u dosta hladne vode a onda ga procedila, isprala i stavila u hladnu vodu. Kada je provrilo ocedila sam tu vodu, nalila drugu (vruću) i opet kada je provrilo ocedila i nalila novu (vruću) i kuvala dok nije omekšalo.


U šerpicu sam stavila maslinovo ulje i sitno seckan crni luk pa sam ga na laganoj vatri dinstala dok skroz nije omekšao i pustio slast. Onda sam dodala i jako sitno seckanu šargarepu i nju sam takođe na tiho dinstala dok nije omekšala i pustila svoju slast. Onda sam dodala grašak, krompir i tikvice (jako sitno seckano) i karfiol odvojen na male cvetiće te koncentrovani paradajz. Sve sam dobro promešala, kratko propržila a onda nalila vodom da ogrezne i kuvala 15-ak minuta. Posle tog vremena dodala sam kuvano sočivo (bez vode u kojoj se kuvalo) i još kratko sve zajedno prokuvala.


Sad ako je beba od 6-9 meseci propasirajte gustu kašicu pa dodajte supice po želji i eventualno stavite kašičicu maslinovog ulja (kašica je gotovo slatkasta od luka i šargarepe), ako je dete veće malo posolite i već prema svom ukusu i navikama poslužite.

Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

2 comments:

Zorica Pavlovic said...

Mnogo volim ovo posuđe. Pitala sam prijateljicu da mi kupi kad je bila u Srbiji i kaže da nije mogla da ih nađe ( ma možda nije ni tražila )
Odlična čorbica, koju bi i mi odrasli mogli da jedemo.

Anonymous said...

I meni se posudje jako jako dopadaaaa.A još kad ej ovako fina klopica u njemu sve je na mestu!

Post a Comment