Keksići sa pročišćenim puterom punjeni karamel kremom

Keksići sa pročišćenim puterom punjeni karamel kremom

Jelka je okićena, decembar je počeo i vreme je da kuća počne da miriše na keksiće svaki dan... Da svako malo čujem kako se neko ušunjava u kuhinju i zvecka limenim kutijama... Keksići kod nas nestanu brzinom svetlosti... A pošto sam predhodnih godina malo "zabušavala" (iz opravdanih razloga) sa pripremom keksića ove godine se trudim da sve to "nadoknadim" 😇
"Sezonu" otvaram ovim super finim keksićima sa pročišćenim puterom (vredi se malo petljati s tim) punjenih karamel kremom...
Probajte i javite utiske...

Keksići sa pročišćenim puterom punjeni karamel kremom

Potrebno je:
(za oko 16 keksića tj. dva pleha)

za testo:
150 g putera
100 g šećera
ekstrakt vanile
1 jaje
275 g brašna
25 g skrobnog brašna
pola kašičice sode bikarbone
100 g čokolade u ljuspicama ili jako fino seckane čokolade (tamne)

za punjenje:
oko 200 g karamel krema ili 20-ak malih karamela

Keksići sa pročišćenim puterom punjeni karamel kremom

Način pripreme:
Uveče sam zamrzla karamel krem tj. na papir za pečenje kašičicom sam vadila male kupice krema i stavila ih u friz da se smrznu. (to će biti punjenje za keksiće  i mnogo je lakše raditi kada je krem zamrznut). Ako koristite karamele onda nema potrebe njih zamrzavati samo ako su velike prepolovite ih.

Keksići sa pročišćenim puterom punjeni karamel kremom

Puter sam stavila u šerpicu pa na laganoj vatri kuvala oko 10-ak minuta tj. dok se na dnu nije stvorio tamni talog a puter dobio boju svetlog karamela.
Puter sam zatim lagano presula u posudu za mešanje (pazeći da mi ne ode taj zagoreli, mrvičasti, talog). Ostavila sam puter da se ohladi na sobnu temperaturu (znači treba da bude tečan ali hladan).

Keksići sa pročišćenim puterom punjeni karamel kremom

Dodala sam zatim šećer i vanilu, dobro promešala pa dodala jaje a onda i mešavinu brašna, skrobnog brašna i sode. Kada se sve fino spojilo dodala sam i čokoladu i još malo sve promešala.
Smesu sam stavila u frižider na 2 sata a onda pravila keksiće.


Kašikom za sladoled vadila sam po malo testa, tanjila prstima, u sredinu stavljala po zamrznuti karamel, oblagala testo okolo kao kuglicu i ređala u pleh, na papir za pečenje, sa većim razmakom.
Pekla sam 12 minuta na 180 stepeni a zatim ostavila keksiće u plehu 10-ak minuta pa ih vadila na rešetku da se skroz ohlade a zatim stavila u limenu kutiju do serviranja.

Keksići sa pročišćenim puterom punjeni karamel kremomKeksići sa pročišćenim puterom punjeni karamel kremom

3 comments:

Vesna Nesic said...

Sviđa mi se recept samo imam pitanjce :-) Gi bez problema pravim ali kako praviš karamel krem i da li ostane tečan i kad se keksići ohlade?

JA U KUHINJI... said...

Karamel krem je kupovan i bude mekan i kada se keks ohladi a alternativa su domaće karamele (link ka receptu je u namirnicama gde pominjem karamele) i one se za ovu priliku mogu malo manje kuvati da bi bile mekše kada se keks ohladi mada.... Ovaj nije ni stigao da se ohladi 😇

Vesna Nesic said...

Hvala Oli! Videću šta ću, sad nije lako za nabavku ni jednog ni drugog a da pravim karamel nisam ni za to! Ako ništa drugo napraviću sa pastom od urmi i cimeta. Kao cimet će potrti šećer iz urmi :-)

Post a Comment