Njoke od bundeve (u dve varijante) / Pumpkin Gnocchi

Njoke od bundeve

Bundeva je jako zdrava namirnica i treba imati naviku jesti je što češće (dok je u sezoni)... 
Danas sa vama delim recept za njoke od bundeve. U suštini u klasičnom receptu za njoke samo se krompir zameni pireom od bundeve... Međutim ovde vam želim dati i ideju da njoke možete i pržiti a ne samo kuvati. A možete ih servirati i u slanim i u slatkim varijantama. U slanoj varijanti kuvane mogu biti dobar prilog gulašima i jelima sličnog tipa, a u slatkoj mogu biti kao šufnudle, možete ih jesti sa makom umusto rezanaca ili možete napraviti i knedle sa šljivama od ovog testa... Mogućnosti su zaista razne...

Njoke od bundeve

I da, u slanoj varijanti u testo možete dodati 40 g parmezana a ako ćete praviti slatku varijantu onda parmezan izostavite.
Kratak video pripreme staviću u toku dana na instagram story (i kasnije sačuvati u highlight) pa ako me još uvek ne pratite tamo zapratite jaukuhinji i na instagramu 😊

Njoke od bundeve

Potrebno je:
(za 2-3 osobe)

1 celo jaje
40 g parmezana (opciono)
malo soli
50 g putera
50 g griza
oko 150-200 g brašna

Njoke od bundeve

i još za slanu varijantu:
100 g slaninice u listovima
malo maslinovog ulja
parmezan
ljuta, tucana, paprika

i još za slatku varijantu:
50 g putera
100 g prezli
50 g smeđeg šećera

Njoke od bundeveNjoke od bundeve
Njoke od bundeveNjoke od bundeve

Način pripreme:
Pire od bundeve sam stavila u činiju za mešanje zajedno sa omekšalim puterom i jajetom... sve sam dobro promešala pa dodala griz, parmezan (opciono) a nešto kasnije i brašno. Lagano sam dodavala brašno i mesila dok nisam dobila testo s kojim može da se radi u smislu da se ne lepi za ruke. Količinu brašna je nezahvalno davati jer u mnogome zavisi od vlažnosti pirea od bundeve (ako je kao bareni krompir trebaće manje a ako je kao napravljen pire onda više).

Njoke od bundeve

Testo sam podelila na 4 dela a onda od svakog pravila "gliste" i seckala njoke. U jednoj varijanti njoke sam onda blago stiskala preko "daščice za njoke" (taj deo sam kasnije pržila) a deo sam samo blago među dlanovima tanjila u "gliste" (taj deo sam kuvala za slatku varijantu).
Pripremljene njoke sam posula sa malo griza i ostavila par sati da se prosuše.

Njoke od bundeve

U tiganj sam stavila malo maslinovog ulja i dodala slaninicu seckanu na kockice... Kada se slaninica ispržila izvadila sam je na tanjir a u tu masnoću dodala njoke i pržila često mešajući dok nisu porumenele sa svih strana.
U činiju za serviranje stavila sam pržene njoke, dodala od gore prženu slaninicu, posula sa malo parmezana i ljute tucane paprike te servirala.

Njoke od bundeve

U drugoj varijanti njoke sam kuvala u dosta vode dok nisu isplivale na površinu a onda ih vadila i stavljala u prezle koje sam prepržila na malo putera i dodala im šećer.
U slatkoj varijanti možete dodati i malo džema od gore tj. servirati kao klasične šufnudle.
Savet: U slanoj varijanti slaninica je ovde isto opciona, njoke možete pržiti na puteru sa malo žalfije i posle posuti parmezanom ili već prema svojoj želji... 

Njoke od bundeve

0 comments:

Post a Comment