Tahini keksići

Tahini keksići

Ako volite ćeten alvu volećete i ove keksiće. Glavni sastojak je tahini tj. pasta od susama koju možete i sami napraviti... (recept imate ovde)
Pored tahinija tu je i spelt integralno brašno, smeđi šećer, med... Sve ono što je potrebno za malo slatko savršenstvo... 

Tahini keksići

Pomalo neobičnog ukusa ali jako jako fini, dugo na listi za isprobavanje i konačno isprobani... Recept koji je bio zvezda vodilja je ovaj ali dosta toga sam izmenila i prilagodila sebi 😇
Probajte i javite utiske...

Tahini keksići

Potrebno je:
(za 30-ak kesksića tj. dva pleha)

200 g integralnog spelt brašna
30 g susama
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
60 g smeđeg šećera
ekstrakt vanile
100 g putera
120 g tahini paste
50 g meda
1 jaje

i još:
150 g tamne čokolade + kašika maslinovog ulja

Tahini keksići

Način pripreme:
U jednoj činiji sam pomešala sve suve sastojke tj. brašno, susam, sodu, prašak za pecivo i so a u drugoj sam dobro sjedinila omekšali puter (ne skroz tečan nego onako sobne temperature), tahini, med, šećer, jaje i vanilu.

Tahini keksići

U vlažne sastojke dodala sam suve i sve blago sjedinila, mešala sam minimalno potrebno da se sve sjedini. I sad pošto tahini pasta može biti različite gustine možda će vam trebati još malo brašna, ali to morate sami proceniti.

Tahini keksići

Na pleh obložen papirom za pečenje stavljala sam keksiće tj. uzimala sam po malo testa, pravila kuglicu među dlanovima a onda spljoštila i ređala na pleh. Svaki keksić sam zatim nožem lagano zasekla unakrst i onda pekla 12 minuta na 170 stepeni. (Peku se dok blago ne porumene pa zavisno od rerne vidite koliko vama vremena treba).

Tahini keksićiTahini keksići

Gotove keksiće ostavila sam u plehu da se malo prohlade i stegnu a zatim stavljala na rešetku da se skroz ohlade.
Čokoladu, sa kašikom ulja, otopila sam u miktoralasnoj, dobro promešala a onda umakala keksiće do pola, ostavila da se čokolada ohladi i stisne a zatim servirala.

Tahini keksići

0 comments:

Post a Comment