Piletina u balzamiko sosu / Balsamic Chicken

Piletina u balzamiko sosu

Hiljadu i prva ideja kako obogatiti ukus "obične" piletine... I to super fina ideja... Balsamico i med su ključni za ovaj recept... I po mogućnosti liveni tiganj jer zaista ima razlike...
A uz piletinu u balzamiko sosu kao prilog napravite nešto što se može preliti tim božanstvenim sosom, ja sam napravila klasičan pire jer mi je on uvek najbolji ali može i palenta, pasta, pirinač... ili samo dosta, sveže pečenog, finog hleba... Uz neku salaticu više vam i ne treba,,,
Probajte i javite utiske...

Piletina u balzamiko sosu

Potrebno je:
(za 4 osobe)

4 batka i karabatka
1 kašičica granula belog luka
1 kašičica granula crnog luka
1 kašičica suvog origana
pola ravne kašičice bibera
30-50 ml maslinovog ulja
70 ml aceto balsamico-a
1 kašika meda
par čena belog luka
himalajska so

za prilog:
krompir pire
baby spanać

Piletina u balzamiko sosuPiletina u balzamiko sosu
Piletina u balzamiko sosuPiletina u balzamiko sosu

Način pripreme:
Meso sam odvojila na batak i karabatak, dobro oprala, prosušila pa stavila u marinadu tj. pomešala sam granule belog i crnog luka sa origanom, biberom i maslinovim uljem pa ovom smesom premazala meso i stavila ga u frižider na par sati (ili najbolje preko noći).

Piletina u balzamiko sosu

Dobro sam zagrejala liveni tiganj, stavila malo maslinovog ulja a onda na naglo pržila meso, prvo kožicom na dole, dok nije porumenelo sa svih strana... Sklonila sam onda tiganj sa vatre, dodala aceto balsamico, med, so i beli luk (čenove nisam čistila) i stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni.

Piletina u balzamiko sosu

Pekla sam meso oko sat vremena s tim da sam ga na pola puta okrenula i s vremena na vreme prelivala sokom u kome se krška.
U međuvremenu sam napravila klasičan pire i onda pri serviranju na dno tanjira sam stavila pire, od gore meso, sa strane baby spanać i sve sam obilato prelila sosom od mesa.

Piletina u balzamiko sosuPiletina u balzamiko sosu

2 comments:

Anonymous said...

Ovog vikenda sa dragim gostima isprobali ovu sjajnu piletinu u balzamiko sirecetu. Za prilog palenta (na pilecem bujonu) i malo sargarepe i karfiola spremljenih na pari. Ja obavezno skidam kozu, tako i ovaj put. Sve u svemu odlican obrok :-)

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: Super, drago mi je da vam se svidelo 😘

Post a Comment