Čorba od tikvica sa gamborima / Zucchini soup with shrimps

Čorba od tikvica sa gamborima

Sasvim jednostavna i okrepljujuća čorbica kojoj ono nešto daju gambori tj. kozice... Potpuno menjaju ukus i celu priču... A i "dekoracija" nije za zanemarivanje, posebno grilovane tikvice i pečeni beli luk jer i oni daju potpuno novu notu celoj čorbici...
Probajte i javite utiske...

Čorba od tikvica sa gamborima

Potrebno je:
(za 4 osobe)

3-4 veće tikvice
3 krompira srednje veličine
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
malo maslinovog ulja
100 ml belog vina
100 ml slatke pavlake (ili kokosovog mleka)
350 g kozica
himalajska so, biber

za dekoraciju:
1 manja tikvica
3-4 čena belog luka
sveža mirođija
deo kozica od onih 350 g
malo maslinovog ulja
malo slatke pavlake

Čorba od tikvica sa gamborima

Način pripreme:
U šerpu sam stavila luk koji sam prepekla na plotni tj. na ringlu stavila foliju, na nju luk sečen na pola i kada je porumeneo i fino zamirisao stavila u šerpu. Dodala sam zatim tikvice sečene na krupno i krompir sečen na kockice. Sve sam malo pržila na maslinovom ulju a onda dodala oko 200-300 ml vode (tek da prekrije dno i dođe do pola visine povrća), poklopila i na laganoj vatri kuvala dok povrće nije omekšalo.
Preručila sam sve u blender, dobro smiksala pa vratila u šerpu, ili ako imate štapni mikser smiksajte sve u šerpi.


Čorba od tikvica sa gamborima

Gustinu odredite sami ali ja sam htela gustu čorbicu pa u startu nisam dodavala puno vode. I znači kad sam čorbicu vratila u šerpu dodala sam belo vino, polovinu kozica, slatku pavlaku, soli, bibera i kuvala nekih 15-ak minuta.
Za to vreme sam napravila i "dekoraciju", u principu i nije neophodna (u tom slučaju sve kozice stavite u čorbicu) ali daje dimenziju više celom jelu kako zbog teksture tako i zbog ukusa, a i vizuelni momenat nije zanemariv.


Čorba od tikvica sa gamborima

Znači tikvice sam isekla na kolutove i ispekla na gril tiganju uz minimalno maslinovog ulja. A u mali tiganj stavila sam maslinovo ulje i očišćene i na pola sečene čenove belog luka pa ih na laganoj vatri pržila dok nisu porumeneli. Izvadila sam ih onda na tanjirić a u istu masnoću stavila kozice (koje sam se trudila da što više obrišem jer jako prskaju) i kratko i njih ispekla.


Čorba od tikvica sa gamborima

Serviranje: U tanjire za serviranje sipala sam čorbicu a od gore poređala malo grilovanih tikvica, pečenog belog luka, kozica, prelila sa malo ulja u kome su se kozice pržile, posula mirođijom, sveže mlevenim biberom i servirala sa malo slatke pavlake pride...


Čorba od tikvica sa gamborimaČorba od tikvica sa gamborima

0 comments:

Post a Comment