Baba Ganoush / Dip od patlidžana

Baba Ganoush

Lagan, vazdušast i jako zdrav namaz... Sastoji se od samo par sastojaka a glavni je patlidžan... Uz dodatak tahini paste, malo maslinovog ulja, limuna i začinčića dobija se zaista super dip.
A ako patlidžan ne smiksate u finu pastu već iseckate i ostavite onako rustično i ako mu umesto tahini paste dodate mrvljenu fetu dobili ste Melitzanosalata-u :)
Namaz možete mazati na hleb, ili umakati neke krekere ili lepinjice kao ja ovde... Lepinjice sam napravila od spelt brašna i više onako uzgred ali su ispale tako dobro da vam dajem recept iako mi one uopšte nisu bile u fokusu (pri slikanju)...
Probajte i javite utiske...


Baba Ganoush

Potrebno je:

za dip:
2 veća patlidžana
2 kašičice tahinija
1 čen belog luka
sok pola limuna
1 kašičica kumina
1/2 kašičica soli
30 ml maslinovog ulja

Baba GanoushBaba Ganoush

za lepinjece:
400 g spelt, integralnog, brašna
250 ml tople vode
1 ravna kašičica soli
30 ml maslinovog ulja
40-50 g putera

Baba Ganoush

Način pripreme:
Priprema lepinjica: U činiju za mešanje stavila sam spelt brašno, so, toplu vodu i ulje pa zamesila testo. (ako treba dodajte još malo brašna). Prekrila sam činiju providnom folijom i ostavila da "odmori" oko pola sata.

Baba Ganoush

Testo sam rastanjila u pravougaonik debljine 4-5 mm a zatim premazala puterom (sobne temperature), umotala testo dužom stranom i sekla na parčiće debljine oko 4 cm. Zatim sam svaku tu "ružicu" okrenula sečenom stranom ka radnoj površini, prvo rukom malo spljoštila a onda oklagijom tanjila što više... 
Lepinjice sam pekla na umerenoj vatri u livenom tiganju, dok nisu porumenele, a onda ih ređala na žicu za hlađenje da očvrsnu a ne potpare se.

Baba Ganoush

Priprema dipa: Patlidžan sam izbockala viljuškom, stavila u pleh pa u rernu na 200 stepeni i nekih 40-50 minuta s tim da sam ga okretala svakih 10-ak minuta. 
Kada je potpuno omekšao izvadila sam pleh iz rerne i sačekala da se patlidžan malo prohladi a zatim ga isekla na pola, pažljivo odstranila koščice a "meso" stavila u đerđiv i ostavila oko pola sata da se ocedi.

Baba Ganoush

U električnu seckalicu stavila sam patlidžan, tahini, beli luk, limunov sok, so, kumun i malo maslinovog ulja pa miksala dok smesa nije postala fino glatka.
Presula sam smesu u činiju i stavila u frižider da se dobro ohladi a zatim servirala preliveno sa malo maslinovog ulja.

Baba Ganoush

0 comments:

Post a Comment