Shakshuka sa ajvarom (video recept)

Shakshuka

Shakshuka je jedno od onih jednostavnih jela kome svaki put možete nešto dodati ili oduzeti i dobiti sasvim novo a "isto" jelo... Klasičnom receptu ovog puta dodala sam Podravka ljuti ajvar i malo pasulja a bila sam u iskušenju da pri serviranju sve pospem i sa malo fete i "ukrasim" sa po kojim listićem avokada :)
Bilo kako bilo jelo se jako lako priprema, zasitno je, efektno izgleda i ima finu slojevitost ukusa.



Potrebno je:
(za 2 osobe tj. tiganj prečnika 28 cm)

1 glavica crvenog luka
2 čena belog luka
1 žuta paprika
1 zelena paprike
2-3 kašike Podravka ajvara (ljutog ili blagog, po ukusu)
himalajska so
malo maslinovog ulja
3-4 jaja

Shakshuka sa Podravka ajvaromShakshuka

za dekoraciju:
mladi luk
peršun list
baget hleb

Shakshuka

Način pripreme:
U livenom tiganju, na malo maslinovog ulja, prodinstala sam sitno seckan crveni luk. Dodala zatim zgnječen beli luk a nešto kasnije i na kockice seckanu papriku. Kada se povrće malo porumenelo dodala sam i pelat, varjačom malo zgnječila paradajz i Podravka ajvar i nastavila sa dinstanjem dok se sve malo nije zgusnulo. (Ako vam je paradajz kiseo dodajte i kašičicu smeđeg šećera).

Shakshuka

Kada se sos ukuvao dodala sam pasulj, sve blago promešala, napravila 3 "rupe" u sosu, u svaku stavila po jaje, posolila ga i sve prekrila alu folijom pa na laganoj vatri kuvala oko 5 minuta.
Sklonila sam tiganj sa vatre, posula seckanim mladim lukom i peršunom i servirala uz komad baget hleba.

Shakshuka

Savet: Umesto pelata od paradajza možete koristiti i svež paradajz ali mu oljuštite koru i odvojte semenke pa "meso" sitno iseckajte.

Shakshuka

4 comments:

Laka kuharica said...

Nisam nikada jela ni pravila. Kako ima sve sastojke koje volim i super izgleda, sigurna sam da odlično.

Anonymous said...

Saksusu sam prvi put jela davno, davno u egipatskoj pustinji. Nije bilo pasulja i ajvara, ali mi je u tom trenutku bila prava gozba. Svidja mi se tvoja varijanta, mislim da bi i feta sir ili neki jaci ovciji sir sasvim dobro isao. Za avokado nisam bas sigurna.

Anonymous said...

I napravismo saksusu danas! Identicna kao i tvoja osim sto smo umesto zute stavili narandzastu papriku. Cak sam i ovakav isti ajvar imala :-) Nama je bilo dovoljno za 3 osobe, dve sa normalnim (?) apetitom i jednog vrapcica! Savrseno! Hvala na receptu!

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: Super, baš mi je drago da vam se svidelo 😊

Post a Comment