Gingerbread Cake / Božićni đumbir kolač

Gingerbread Cake

"ZAPAMTITE! Provedite što više vremena s vašim voljenima, jer oni neće biti večno pored vas. Recite poneku ljubaznu reč onome ko vas odozdo gleda sa strahopoštovanjem, jer će ta mala osoba uskoro odrasti i otići. Setite se da date topao zagrljaj onome kraj vas, jer je to jedino blago koje možete dati svojim srcem, a ne košta vas ništa. Setite se da kažete "Volim te" vašem partneru i vašim voljenima, no najviše od svega iskreno mislite tako. Poljubac i zagrljaj mogu izlečiti ranu, ako dolaze duboko iz srca. Setite se da se držite za ruke i cenite trenutke kada ste zajedno, jer jednoga dana te osobe neće biti tu. Nađite vremena da volite, nađite vremena da razgovarate, i nađite vremena da podelite vaše dragocene misli sa drugima.

Smejte se često, dugo i iskreno. Smejte se dok ne izgubite dah. Suze se događaju. Izdržite, odbolujte, preživite. Recite ljudima koje volite da ih volite, u svakoj prilici, jer život se ne meri brojem udisaja koje udahnemo, nego trenucima koji nam oduzmu dah."

Džordž Karlin

Svima koji danas slave želimo SREĆAN BOŽIĆ i sve najbolje...  uz ovaj jednostavan i tako aromatičan kolač koji super ide uz šoljicu čaja ili kafe...


Gingerbread Cake

Potrebno je:
(za okrugli kalup prečnika 18 cm)

80 g putera
100 g smeđeg šećera
120 g molasses-e
110 ml vrele vode
210 g brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
na vrh noža sode bikarbone
prstohvat soli
2 kašičice začina za medenjake
1 ravna kašičica mlevenog đumbira
2 mala jaja ili 1 ekstra veliko


Gingerbread Cake

za dekoraciju i serviranje:
50 g bele čokolade
250 ml slatke pavlake
1-2 kašike šećera u prahu
malo mlevenog cimeta
malo ekstrakta vanile
đumbir keksići


Gingerbread Cake

Način pripreme:
U jednoj činiji sam pomešala brašno i sve začine a u drugoj stavila otopljen puter, umešala šećer i melasu a zatim dodala i vrelu vodu. Kada se sve fino spojilo dodala sam jedno po jedno jaje a zatim i smesu suvih sastojaka.


Gingerbread Cake

Kalup sam obložila papirom za pečenje, izlila smesu i pekla je na 180 stepeni oko 50 minuta tj. dok čačkalica probodena kroz sredinu nije izašla suva.
Kada se kolač potpuno ohladio ukrasila sam ga. Ivice sam ukrasila belom čokoladom (puštajući je preko ivica onako da se sliva a gore sam stavila ulupanu slatku pavlaku sa dodatkom malo šećera, vanile i cimeta.


Gingerbread Cake

Ako imate po koji keksić lepo će se uklopiti kao deo dekoracije i možete ga "prilepiti" sa malo ulupane pavlake...


Gingerbread CakeGingerbread Cake

0 comments:

Post a Comment