Pizza sa ajvarom (video recept) / Homemade pizza

Pizza sa Podravka ajvarom

Možda i omiljeno jelo mi je pizza, već sam pisala o tome i valjda svaki put kad vam dam neku varijaciju na temu pizze to napomenem :)
Pizza sa Podravka ajvarom
Pizza sa Podravka ajvarom

Ovog puta testo je klasično, sos za premazivanje je ono nešto što joj daje specifičnost jer sam u pasirani paradajz dodala ljutu papričicu i par kašika ljutog Podravka ajvara a posle ono što ćete staviti od gore stvar je ukusa i inspriracije, ja sam je ovog puta prilično klasično "složila". Samo da napomenem ako ćete koristiti običnu šunku umesto pršute onda je stavite u isto vreme kad i šampinjone, masline i sir... Pršut stavljam na već gotovu pizzu da se ne bi prosušila i postala jako slana...



Potrebno je:
(za 2 pizze prečnika 33 cm)

za testo:
20 g svežeg kvasca
1 ravna kašičica smeđeg šećera (može i meda ili običnog šećera)
200 ml tople vode
400 g brašna
30 ml maslinovog ulja sa ljutom papričicom
pola kašičice himalajske soli


Pizza sa Podravka ajvaromPizza sa Podravka ajvarom
Pizza sa Podravka ajvaromPizza sa Podravka ajvarom

za paradajz sos:
300 ml Podravka pasiranog paradajza
1 kašičica suvog bosiljka
malo granula belog luka
1 ljuta papričica


Pizza sa Podravka ajvarom

za fil:
300 g braon šampinjona
100 g zelenih maslina
200 g mozzarelle
šaka svežih listova bosiljka
100 g pršute
kašičica suvog origana

Pizza sa Podravka ajvarom

Način pripreme:
Priprema testa: U šolji sam pomešala kvasac, šećer, malo brašna i toplu vodu pa ostavila 10-ak minuta da se kvasac aktivira.
U činiju za mešanje stavila sam brašno i so pa dodala nadošli kvasac i malo maslinovog ulja, zamesila glatko testo, vratila ga u činiju, prelila sa malo maslinovog ulja, prekrila providnom folijom i ostavila da naraste.
Kad je testo naraslo podelila sam ga na dva dela i svaki rastanjila u kružni oblik prečnika pleha a to je 33 cm. Testo sam zatim prebacila u pleh i dodatno malo rastanjila u veliičinu pleha, s tim da sam na ivicama ostavila malo deblje testo a u sredini tanje.

Pizza sa Podravka ajvarom

Priprema paradajz sosa: U činiju sam stavila sitno seckanu ljutu papričicu, dodala pasirani paradajz, Podravka ajvar, bosiljak i beli luk pa sve dobro promešala.
Slaganje pizze: Na testo sam stavila pripremljen sos i lepo ga razmazala a zatim stavila šampinjone seckane na listiće te masline i mozzarella sir.

Pizza sa Podravka ajvarom

Rernu sam u međuvremenu dobro zagrejala i pizzu pekla oko 15-ak minuta, pred kraj pečenja dodala sam još malo sira da se fino tek istopi a onda na gotovu pizzu dodala svež bosiljak, pršut i eventualno još neku maslinu od gore.


Pizza sa Podravka ajvarom

Savet: Ako pizzu nećete praviti odmah testo stavite u frižider da polako narasta ceo dan ili možete zamesiti uveče pa koristiti ujutru, a ako ćete je praviti odmah onda testo ostavite na toplom da naraste.
Savet: U principu kad pravim pizzu ja  sir stavim tek pred kraj pečenja i pizzu prvo pečem 10 minuta na programu samo dole, onda prebacim na program gore-dole na 2 minuta tj. dok ivica blago ne krene da rumeni) a onda dodam sir i pečem još oko 2 minuta tj. tek dok se sir ne otopi jer nam se iskustveno, u kućnim uslovima, ovaj sistem pečenja pokazao najbolje. Naime donja kora bude fino hrskava, fil ne bude suviše isušen a i sir bude taman fino sočan :)

Pizza sa Podravka ajvarom

0 comments:

Post a Comment