Vegetarijanski Božićni puding / Vegan Christmas Pudding

Vegan Christmas Pudding

(Recipe in English)

Toliko skoncentrisanih mirisa i ukusa Božića na jednom mestu :) Zaista super fina poslastica, ali nemojte da vas zavara to što je posna jer je itekako kalorična tako da... budite umereni. 
Ovaj Božićni puding je taman fina završnica posnog Božićnog menija koji sam vam predložila u predhodnom postu. Doduše i ako niste vegani ovaj meni može biti zgodan i za Badnje veče...


Vegan Christmas Pudding
Vegan Christmas Pudding

Potrebno je:
(za posudu od 1 l)

50 g suvih brusnica
50 g suvog grožđa
50 g suvih kajsija
50 g svežih urmi
50 g lešnika
50 g badema
200 g spelt integralnog brašna
1 kašičica praška za pecivo
prstohval soli
1 jabuka
sok i kora jedne narandže (ili umesto soka oko 60 ml ruma)
3 kašike aquafaba (tečnost iz konzerve leblebije)
80 ml kokosovog ulja
2 kašike kokosovog šećera
1 ravna kašičica cimeta
1/2 kašičice muskatnog oraha
1/4 kašičice mlevenog karanfilića
1/4 kašičice mlevenog đumbira


Vegan Christmas Pudding

za preliv:
50 g indijskog oraha
50 g svežih urmi
1 kašika chia semenki
oko 250 ml vode
po želji malo meda ili kokosovog šećera
"mrva" cimeta


Vegan Christmas Pudding

Način pripreme:
Priprema pudinga: Suvo grožđe i brusnice sam prelila sa malo vode (a može i ruma ili viskija) i ostavila 15-ak minuta.
Jabuku sam krupno narendala a badem i lešnik grubo samlela.
U činiju za mešanje stavila sam oceđeno suvo grožđe i brusnicu, seckanu suvu kajsiju i urme te rendanu jabuku i grubo mlevene bademe i lešnike.
Zasebno sam pomešala spelt brašno, prašak za pecivo, mrvu soli, sve začine te kokosov šećer.


Vegan Christmas PuddingVegan Christmas Pudding
Vegan Christmas PuddingVegan Christmas Pudding

U suvo voće sam dodala kokosovo ulje (tečno), koru i sok narandže (ili ako ste koristili rum ili viski za natapanje onda to) te aquafabar. Sve sam dobro promešala pa dodala pripremljeno brašno i opet sve promešala.
Smesu sam sipala u podmazanu posudu, prekrila je papirom za pečenje (ali blago da puding ima mesto da naraste) pa vezala kanapom.
U Zepter sistem šerpi za kuvanje na pari u donju šerpu sam sipala vodu a gore na rešetku stavila činiju sa pudingom i kuvala ga oko 2 sata na 90 stepeni. (neotklapajući, voda neće ispariti ako ne otklapate sistem).

Vegan Christmas Pudding

Proverila sam da li je puding kuvan tako što sam probola čačkalicu kroz sredinu (treba da izađe suva) a onda sačekala malo da se ohladi.
Puding sam stavila u odgovarajuću VacSy posudu i stavila u frižider do serviranja. Ja sam ga stavila sa sve činijom u kojoj se kuvao ali možete ga i izvaditi tj. prvo blago nožem idite skroz u krug da se odvoji od činije a zatim poklopite tanjirom, sve zajedno okrenite i lagano odvojite činiju.


Vegan Christmas Pudding
Vegan Christmas Pudding

Pred serviranje ako želite puding možete da flambirate tako što ga prelijete sa čašicom viskija i zapalite, a ako ne onda ga prelite pripremljenim prelivom.


Vegan Christmas Pudding

Priprema preliva: U MixSy činiju sam stavila indijski orah i urme, prelila vrelom vodom pa ostavila preko noći. Sledećeg dana sam uz pomoć MixSy-ja dobro smiksala, dodala chia semenke (sačekala oko sat vremena) i opet dobro smiksala te opet ostavila u frižideru do serviranja. Sos treba da bude onako fin gust, gustinu možete kontrolisato dodavanjem više ili manje vode ili chia semenki. Ako želite malo slađi preliv dodajte malo meda ili kokosovog šećera te mrvu cimeta.


Vegan Christmas Pudding

Savet: Ako nemate sistem posuda za kuvanje na pari onda u dublji lonac na dno stavite neku krpu, sipajte malo vode pa stavite činiju sa pudingom a onda sipajte vode do polovine posude sa pudingom i na umerenoj vatri kuvajte oko 2 sata, s tim da s vremena na vreme dodate po malo vode, ne sme da ostane suvo. A krpu na dno stavljate da činija sa pudingom ne bi "zveckala" dok se kuva...

Napomena: Porcelan korišćen na fotografijama je Black & White, escajg je Caprice pozlaćeni set a  čaše Magic Harmony a sve to by Zepter.

6 comments:

Rada said...

Ti si kraljica, Olja. Duboki naklon :)

JA U KUHINJI... said...

Rada Maskarić Vukić: 😊😘💕

Anonymous said...

Rada je potpuno u pravu!

Lily said...

Raskosno i divno! 😍

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: 💞

JA U KUHINJI... said...

Lily: 😊

Post a Comment