Lazanje sa rikotom i spanaćem / Spinach & Ricotta Lasagne


Malo laganija verzija lazanja jer umesto bešamela lazanje se krčkaju u umaku od paradajza a fil je umesto od mesa od rikote sa spanaćem. Mozzarella ostaje kao nešto "neizostavno" ali bez preterivanja u količini, eventualno od gore može malo i da vam se "omakne" ;)



Lazanju možete slagati u više manjih ili jednoj većoj posudi ali imajte u vidu da će suvi listovi testa tokom pečenja da narastu i da im treba prostora, a i umak od paradajza treba biti malo tečniji jer testu treba tečnost da bi se skuvalo.



Nego pre neku nedelju išli smo do Novog Sada a onda sam videla da se na Trgu slobode održava Food Planet festival... A gde god je hrana tu sam uvek da pronjuškam i vidim čega ima, da dobijem inspiraciju za neki sledeći obrok... Štand Nectar Tomatella mi je dao ideju za ovu vrstu lazanja a i vama ako ste u kraju preporučujem da svratite jer festival traje do 27.5.2017. a program dešavanja možete videti ovde...


Potrebno je:
(za 2 posude dimenzija 12x22 cm)

za umak od paradajza:
1/2 veze mladog luka
1/2 veze mladog, belog, luka
malo maslinovog ulja
himalajska so, biber




za fil:
1/2 veze mladog luka
1/2 veze mladog, belog, luka
malo maslinovog ulja
200 g svežeg bebi spanaća
300 g rikota sira
40 g parmezana
1 jaje
malo sveže mlevenog muskatnog oraha
himalajska so, biber

i još:
12-14 listova testa za lazanje
150 g mozzarelle


Način pripreme:
Priprema umaka od paradajza: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan mladi luk (crni i beli) pa kada je omekšao dodala Tomatello sos od paradajza origano i bosiljak, so, biber, malo šećera i još kratko sve zajedno prokuvala.(umak treba da bude tečniji da bi se testo moglo skuvati tokom pečenja pa ako je vaš gust dodajte mu malo vode).



Priprema fila: U tiganju, na malo maslinovog ulja, propržila sam sitno seckan mladi luk (crni i beli) a zatim dodala svež spanać i prodinstala minut-dva tj. dok spanać nije "splasnuo". 
U činiju za mešanje stavila sam rikota sir, parmezan, prohlađeni spanać, malo muskatnog oraha, so, biber i jaje pa sve dobro promešala.



Slaganje lazanja: Na dno posudica stavila sam malo umaka od paradajza a onda ređala list lazanje, fil, umak od paradajza, rendanu mozzarellu, list lazanje, fil, umak od paradajza, mozzarellu i tako dok sam imala sastojaka s tim da na vrhu ide list lazanje i umak od paradajza. 


Pekla sam u rerni na 220 stepeni oko 40 minuta s tim da sam s vremena na vreme viljuškom poravnjavala lazanju koja se krivila tokom pečenja. A kada se sve fino ukrčkalo od gore sam posula malo mozzarelle i zapekla tek da se sir otopi.
Sačekala sam 10-ak minuta da pasta upije ostatak umaka a onda servirala sa malo svežeg bosiljka od gore.

1 comments:

Anonymous said...

Iskreno receno meni su vegeterijanske lazanje sto puta bolje od lazanje sa mesom. Ja je obicno pravim po izuzetno dekadentnom receptu belgijskog najpopularnijeg kuvara, uz spanac ide i grilovana tikvica, grilovani patlidzan i pecena paprika, plus rikota i mocarela. Jeste da treba odvojiti vremena da se napravi, ali vredi svake sekunde. Ova tvoja varijanta je dobra zamena, probam je prvom prilikom!

Post a Comment