File minjon sa pečurkama / Filet mignon with stroganoff sauce






Iako je svaki dan poseban i vredan sam po sebi neki su ipak malo posebniji od drugih :)...


Potrebno je:
(za 4 osobe)

8 parčeta bifteka (debljine prsta)
16 listova tanko sečene pancete
1 čen belog luka
malo maslinovog ulja
himalajska so, biber


za umak sa pečurkama:
malo maslinovog ulja
1 glavica crvenog luka
500 g šampinjona
par grančica svežeg timijana
1 čen belog luka
1 kašičica senfa sa medom
250 ml slatke pavlake
25 ml viskija
malo soli, bibera

i još:
500 g špageta a može i krompir pire, pirinač, palenta...


Način pripreme:
Biftek sam isekla na "tanje" šnicle (tj. oko 1,5 cm), prelila sa malo maslinovog ulja (u koje sam izgnječila čen belog luka) i stavila u frižider na par dana, A onda meso izvadila iz marinade, umotala u pancetu (prikačila čačkalicom) i vratila u frižider.


Pred početak pečenja mesa pripremila sam sve za sos da kasnije ne gubim vreme i da meso što kraće stoji ispečeno... Znači sitno sam iseckala crveni luk a pečurke isekla na listiće, timijan listiće odvojila od listića, beli luk isekla na sitno...


Tučani tiganj sam dobro zagrejala, stavila malo maslinovog ulja a onda meso (direktno iz frižidera) posolila i pekla po 1 minut sa svake strane. Izvadila sam meso  i držala na toplom a u tiganj stavila još malo maslinovog ulja i luk a malo kasnije i pečurke. Stalno sam mešala i kada su pečurke krenule da rumene dodala sam malo viskija a onda i pavlaku, timijan, senf, beli luk, eventualno soli i bibera i sve kratko prodinstala tj. dok sos nije krenuo da se zgušnjava a onda dodala i meso i servirala sa pastom koju sam u međuvremenu skuvala prema uputstvu na pakovanju.

0 comments:

Post a Comment