Svinjski file sa jabukama


Možda malo neobična ali jako fina kombinacija, meso možeto poslužiti i uz dodatak, recimo krompir pirea, palente, pirinča... a možete ga "ušuškati" i ovako u salaticu sličnu ovoj...




Potrebno je:
(za 2-3 osobe)

1 veći svinjski file
1 kašičica meda
1 kašičica senfa
4 kašike aceto balsamica
1 kašičica smeđeg šećera
1 jabuka 
1 glavica crvenog luka
malo maslinovog ulja
himalajska so, biber

za varijantu služenja u salati:
mix salate
1 jabuka
100 g plavog sira
malo listića parmezana
malo maslinovog ulja
himalajska so


Način pripreme:
Meso sam odvojila od žilica, premazala mešavinom senfa i meda i ostavila preko noći u frižideru.
Tučani tiganj sam dobro zagrejala, stavila malo maslinovog ulja a onda i meso na naglo zapekla sa svih strana (pre toga ga posolila i pobiberila). Izvadila sam zatim meso, stavila luk seckan na rebarca i kratko propržila, dodala smeđi šećer i aceto balsamico, vratila meso i tiganj stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni na 10 minuta. 3 minuta pred kraj dodala sam i na kriške sečenu jabuku.


Meso sam onda ostavila 10-ak minuta da odmori a zatim isekla i servirala.
Ako pravite salatu onda na tanjir za serviranje stavite mix salate, kriške jabuke, meso, plavi sir, parmezan i sve začinite maslinovim uljem, solju i eventualno polite sa malo gustog aceto balsamica.

1 comments:

katin špajz said...

meso sa voćem nije baš uobičajena kombinaciaj za naše kuhinje, ali u mom detinjstvu smo jeli tako. Najčešće šnicle sa voćem iz kompota. Tako se jede u Mađarskoj i Češkoj i meni je to jako fino. prvi sledeći svinjski file završiće ovako. Odlično je i sa dunjama.

Post a Comment