Ravioli sa bundevom u sosu od putera i žalfije / Pumpkin Ravioli with Sage Butter


Bundeva se na "mala vrata" uvukla u našu kuhinju i sada je rado viđen "gost". Počev od čorbice od bundeve, preko rižota sa istom ili pizze, pereca, rolnica, njoka, gulaša... 
Danas recept za raviole sa bundevom prelivene hrskavom žalfijom i aromatičnim puterom, jako fino i iako sam bila u iskušenju da dodam tu još svašta nešto suzdržala sam se jer nekada je manje više :)


Post je nastao u saradnji sa IDEA voće i povrće gde možete nabaviti, dnevno sveže, voće i povrće, po povoljnim cenama (a ove nedelje je "nedelja suvog" i na akciji su dunja, kesten, bundeva, kupus, krompir, svo suvo voće...).


Potrebno je:
(za 3 osobe)

za testo:
3 jaja
200 g brašna
100 g pšeničnog griza
malo himalajske soli


za punjenje:
1 manja hokaido bundeva (a može i neka druga)(oko 600 g očišćene)
40 g parmezana
2 čena belog luka (pečenog)
malo muskatnog oraha
mrva cimeta
himalajsa so, biber

za preliv:
50-70 g putera
šaka badema
malo parmezana


Način pripreme:
Priprema punjenja: Manju bundevu presekla sam na pola, očistila od semenki i vretenestog središnjeg dela, poprskala sa malo maslinovog ulja, posolila i stavila u rernu na 220 stepeni na 40-50 minuta tj. dok bundeva nije omekšala (zajedno sa bundevom ispekla sam i glavicu belog luka umotanu u foliji). 
Sačekala sam da se bundeva ohladi, izdubila je tj. odvojila od kore, dodala izgnječen čen pečenog belog luka, parmezan, začine i sve dobro promešala.


Priprema ravioli: U činiji za mešanje, viljuškom, pomešala sam jaja, so i polovinu mešavine brašna i griza a onda malo po malo dodavala ostatak mešavine dok nisam zamesila kompaktno i poprilično tvrdo testo (da li ćete iskoristiti celu količinu preostale mešavine brašna i griza ili ne zavisi od veličine jaja ali svakako je bolje krenuti sa manje brašna pa dodavati koliko treba). Testo sam umotala u providnu foliju i ostavila da "odmori" oko pola sata.


Posle pola sata radnu površinu sam posula mešavinom brašna i griza i tanjila jedan po jedan deo testa u dugačak pravougaonik. (Ako imate mašinu za pastu ovo je mnogo lakše ali i ručno možete pristojno rastanjiti testo.). Na polovinu rastanjenog testa, sa razmakom, stavljala sam gomilice fila, okolo premazala vodom, preklopila testo, dobro stisnula svuda u krug i sekla raviole. 


Serviranje: U mali tiganj stavila sam puter i topila ga na laganoj vatri, onda malo pojačala vatru i kada su krenuli da se stvaraju balončići dodala žalfiju i pržila je par minuta (dok nije postala tvrda i hrskava kao čips).(budite pažljivi da vam puter ne pregori i pocrni) Preko tek skuvanih i vrelih ravioli prelila sam pripremljen puter sa žalfijom, stavila malo seckanih badema i parmezana i servirala odmah.


Savet: Raviole možete napraviti i veče pre, posuti sa malo brašna, prekriti providnom folijom i držati u frižideru ili ih ramrznuti i koristiti po potrebi.

6 comments:

Unknown said...

Dopada mi se ovaj recept, kao i vecina tvojih recepta koji su po mom ukusu :-) Slike su prava fantazija, prelepe...

Anna said...

Jako lepo. :)

Anonymous said...

Meni je sve sa bundevom jednostavno fantasticno. Pravila sam tvoje njoke od bundeve, sigurna sam da su i ovi ravioli savresni. Ili da ipak probam?

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam devojke :)

Sladoled: Pravi, pravi super su ;)

Laka kuharica said...

Koja ljepota!

Adri said...

Odličan recept za nas testaroše. 😉 Mmmnjam!

Post a Comment