Perece sa bundevom


Danas vam predlažem da decu obradujete toplim perecama...(pošto same perece "liče" na moždane vijuge da deca bolje uče) I umesto klasičnih možete se malo poigrati sa testom, kao ja ovde, i dodati recimo bundevu... Jako fine, mekane... nestaće u trenu!



Potrebno je:

20 g svežeg kvasca
kašičica šećera
300 ml tople vode
180 g pirea od bundeve
oko 600 g mekog brašna
ravna kašičica soli
oko 30 ml maslinovog ulja

za prelivanje:
4 kašike brašna
1 ravna kašičica soli
hladne vode po potrebi


Način pripreme:
U šolju sam stavila svež kvasac, šećer i malo od onih 300 ml tople vode pa sačekala da kvasac krene da "radi".
U veću činiju, za mešanje, stavila sam oko polovine brašna i so, promešala pa napravila rupu u sredini, stavila tu pire od bundeve, nadošli kvasam i ostatak vode. Polako sam krenula sve da mešam viljuškom a onda malo po malo dodavala brašna... Kada je postalo teško da se meša viljuškom, krenula sam ručno. Testo treba da bude fino mekano a da se ne lepi za prste.



Prelila sam malo maslinovog ulja preko testa, još malo premesila i ostavila da raste. Posle nekih sat vremena premesila sam ga, dodala "mrvu" brašna i opet ostavila da naraste.


Posle tog drugog narastanju kidala sam po lopticu testa i tanjila je na dužinu od oko 60 cm, pravila oblik pereca i ređala u pleh. (Meni su stajale po 4 perece u turi).
Pekla sam ih na 220 stepeni 15 minuta (a pre odlaska u rernu premazala sam ih sa malo maslinovog ulja) a onda prelivala mešavinom vode, brašna i soli (jednostavno pomešate sastojke za preliv, da nema grudvica, a da bude nešto gušće nego smesa za palačinke). Vratila sam perece na 2 minuta u rernu a zatim ih izvadila i servirala.



Napomena: Pire od bundeve napravim tako što bundevu isečem na veće komade, stavim na papir za pečenje pa u rernu na 220 stepeni i nekih 40 minuta (tj. dok skroz ne omekša). Onda je izvadim, kada se malo prohladi, odvojim od kore, propasiram i to je to. Obično raspodelim u kese i zamrznem pa po potrebi koristim za razna peciva, čorbice, tartove, mafine...

8 comments:

Mimi said...

I meni se dopada kako bundeva da posebnu mekoću testu. Predivne su!

Milica - Na tanjiru said...

Divne divne!

Nevena said...

Moram da isprobama! :)

pekarica-suzyca.blogspot.com said...

Bundeva u testu je fantastična! Em daje lepu boju, em je testo mekano i ukusno. Baš su ti lepe perece.

prekratakdan said...

Radila sam kiflice od bundeve i prekrasne su, tako da vjerujem da su i ovi pereci takvi

Anja said...

Jao preslatko :))) Svaki kruščić s bundevom mi je fin, a boja je genijalna!

Anonymous said...

Prvi put je bundeva završila u tijestu i oduševljena sam. Prelijepe perece u kojima su uživali svi ukućani! Biće opet na našem stolu.
Hvala za lijep recept i pozdrav od Dragane!

JA U KUHINJI... said...

Hvala Dragana na isprobavanju recepta i baš mi je drago da ti se svideo :)

Post a Comment