Limun kocke sa Plazmom / Lemon Bars (video recept)

Limun kocke sa Plazmom

Znate za ono: "Kada vam život da limun napravite limunadu", a možete i jednu ovakvu pitu 😇, lako i brzo se pravi a užitak je maksimalan.
Kora se sastoji od Mlevene Plazme i putera... ima i šećera, u originalnom receptu još i više nego što sam ja ovde navela, ali možete ga komotno skroz izostaviti jer je kolač sam po sebi dovoljno sladak...

Limun kocke sa Plazmom

Što se tiče oblika kolača možete seći ovako na kocke, možete servirati u vidu štanglica a možete ga napraviti i u formi tarta...
I pošto u ovaj kolač idu samo žumanca belanca možete upotrebiti za pripremu ovog kuglofa 😇


A "limun" koji pominjem u mom slučaju je nedostajanje, sećanje... Ova narukvica je devojačka narukvica moje mame gde je svako malo dodavala po neki privezak... Retko je nosila, samo u nekim svečanim prilikama, ali je meni jako druga i baš onako podseća... Kad vidim narukvicu, vidim, i gotovo osetim, moju mamu 🧡🧡🧡

Limun kocke sa Plazmom

Post je nastao u saradnji sa Plazmom...

Potrebno je:
(za kalup 33x22cm)

za koru:
200 g mlevene Plazme
50 g šećera
100 g putera

Limun kocke sa PlazmomLimun kocke sa Plazmom

za krem:
6 žumanca
500 ml (2 konzerve) zaslađenog kondenzovanog mleka
150 ml slatke pavlake
1 kašika skrobnog brašna
kora i sok 2 -3 limuna

i još za dekoraciju:
ulupana slatka pavlaka
kriške limuna
mini Plazma
list nane

Limun kocke sa Plazmom

Način pripreme:
Priprema kore: U činiju za mešanje sipala sam mlevenu Plazmu, šećer i otopljen puter pa sve dobro promešala da se dobije ujednačeno rastresita smesa. Smesu sam sipala u kalup obložen papirom za pečenje i dobro pritisla za kalup (zadnjom stranom neke čaše ili nečim sličnim).
Koru sam pekla 7 minuta na 180 stepeni.

Limun kocke sa Plazmom

Priprema fila: U činiju za mešanje stavila sam žumanca, koru i sok limuna i skrobno brašno pa dobro promešala a onda dodala kondenzovano mleko i slatku pavlaku i opet sve dobro promešala.

Limun kocke sa Plazmom

Kada se kora malo prohladila sipala sam fil i vratila u rernu da se peče 25 minuta na 180 stepeni.
Kada je kolač bio pečen izvadila sam ga da se prohladi na sobnu temperaturu a zatim prekrila alu folijom i stavila u frižider preko noći.
Sledećeg dana sekla sam kocke i servirala sa malo ulupane slatke pavlake, kriškom limuna , mini Plazmom i listićem nane.

Limun kocke sa Plazmom

2 comments:

Silvana said...

Divno

Anonymous said...

Lemon bars su jedan od mojih omiljenih slatkisa (doduse, lista je priicno duga :-), bas mi je voda posla na usta gledajuci snimak. Sad i ovde imamo Plazmu, pa moramo da probamo.
Prelepa narukivca, lepa uspomena na mamu!

Post a Comment