Pita od pečuraka i praziluka / Mushroom Potpie

Pita od pečuraka i praziluka

Jako fina pita sa pečurkama...Doduše nije pita u našem, klasičnom, smislu reči... I kao i mnogi recepti sklona je modifikacijama pa tako možete koristiti jednu ili više vrsta pečuraka, možete dodati malo slaninice a i ne morate, možete dodati i piletinu ako želite ali sasvim fino je i samo sa pečurkama. 

Pita od pečuraka i praziluka

Za tečnost možete koristiti vodu, mleko, belo vino, pivo, bujon... a celom sosu ekstra možete dodati koju kašiku kajmaka (kao ja ovde) ili malo nekog rendanog sira, pavlake... Zaista ima dosta mogućnosti da je napravite baš po svom ukusu.

Pita od pečuraka i praziluka

Isto tako testo koje prekriva pitu, u pitanju je lisnato testo koje ja jako retko koristim ali kad koristik kupim ono u Lidlu jer mislim da je najbolja opcija od dostupnih. Ali i to testo, ako imate vremena, možete napraviti sami sa nekom vrstom lisnatog testa, ne pravog ali... recept vam stavljam na kraju posta.

Napomena: Kratak video pripreme imate sačuvan u highlight na instagramu, na ovom linku (ali mislim da radi samo sa telefona) 😇

Pita od pečuraka i praziluka
Pita od pečuraka i praziluka

Potrebno je:

2 velika praziluka
2 čena belog luka 
kockica putera (40 g)
500 g tamnih šampinjona
200 g bukovača
200 g lisičarki
100 g pancete
150-200 ml belog vina
2-3 kašike brašna
2 kašike kajmaka
morska so, biber
1 kašičica majčine dušice
1 lisnato testo
1 žumance
rukola (za serviranje)

Pita od pečuraka i praziluka

Način pripreme:
Priprema fila: U tiganj sam stavila kockicu putera a onda setno seckan praziluk i pancetu seckanu na kockice. Posolila sam i dinstala dok nije omekšao a onda dodala sve vrste pečuraka s tim da sam bukovače stavila prve a kroz par minuta i ostale. Sve sam dobro promešala, posolila, pobiberila i dinstala dok tečnost nije isparila a onda dodala vino i malo po malo brašna (onako kroz cediljku da ne bih imala grudvice) dok nisam primetila da ceo sos dobija na gustini. Na kraju sam dodala 2 kašike kajmaka, beli luk sitno seckan i majčinu dušicu.

Pita od pečuraka i prazilukaPita od pečuraka i praziluka

Slaganje pite: Rub glinenih činija namazala sam žumancetom, fil raspodelila u činije a od gore stavila lisnato testo koje sam ukrojila na veličinu posude za pečenje. Testo sam premazala žumancetom, blago unakrsno zasekla (ne skroz kroz testo već samo gornji sloj) i stavila u rernu na 200 stepeni na nekih 40 minuta tj. dok od gore nije fino porumenelo.
Kada sam izvadila pitu iz rerne ostavila sam je 5 minuta da malo odmori a zatim servirala sa dosta rukole sa strane.
Višak testa iseckajte na štapiće, ispecite pa servirajte uz pitu.
Savet: Ako imate male posudice lepo je i tako servirati individualne porcije u samim posudicama.

Pita od pečuraka i praziluka

Napomena: A evo i recepta za testo, ako sami rešite da ga napravite.

Potrebno je:

200 g brašna
100 ml vode
malo soli
oko 50-70 g kajmaka ili putera

Pita od pečuraka i praziluka

Način pripreme:
U činiju za mešanje sipala sam brašno i so, promešala pa dodala vodu i zamesila testo. Prekrila sam ga providnom folijom i ostavila 15 minuta da odmori. Posle tog vremena rastanjila sam ga, premazala tankim slojem kajmaka i zvezdasto zasekla (kao kod ove pogače) ka sredini pa naizmenično preklapala delove testa ka sredini. Ostavila sam ga da odmori 15-ak minuta pa rastanjila i opet premazala i opet na isti način preklopila i ostavila umotano u providnu foliju da odstoji do upotrebe. (ako ga nećete odmah koristiti držite ga u frižideru)

Pita od pečuraka i praziluka

4 comments:

hedonist said...

Bravo!!!! Najbolja si!

JA U KUHINJI... said...

hedonist: 😇😊 Veliko HVALA...

Anonymous said...

Prelepo! Bas mi treba nesto vegetarijansko za vikend!

Anonymous said...

Pita - u mom slucaju pitice - isprobana juce! Pravila sam ih u vegetarijanskoj varijanti, praziluk dakle tamni sampinjoni, lisicarke i malo vrganja. Dve male pitice precinika 10 cm, plus jedna veca, verovatno 22 cm. Stavila sam testo (koje sam napravila) na dno kalupa, a odozgo lisnato kupljeno lisnato testo. Nama i nasem gostu vegeterijancu se jako dopala, pravimo je sigurno i drugi put.

Post a Comment