Peciva sa šafranom / Lussekatter + Cinnamon Rolls

Lussekatter

Jako mirisna, ukusna i vizuelno lepa peciva 😇. U suštini testo je klasično švedsko pecivo, lussekatter, sa twistom u vidu cimet rolnica... Ne znam šta bih vam više rekla osim da ga obavezno probate... 
A pošto se bliži dan zaljubljenih umesto karakterističnog oblika duplih spiralica možete ih napraviti i u obliku 🧡
Napomena: Kratak video pripreme imate sačuvan u highlight na instagramu, na ovom linku (ali mislim da radi samo sa telefona) 😇


Lussekatter

Potrebno je:
(za 2 pleha peciva)

za testo:
600 g brašna
300 ml mleka
1 kesica šafrana - 1 kašika vrele vode
1 kesica suvog kvasca
100 g šečera
1 žumance
100 g putera
prstohvat soli

Lussekatter

za premazivanje:
100 g putera
40 g šećera
1 kašičica cimeta

i još:
oko 40 g suvog grožđa

LussekatterPeciva sa šafranom

Način pripreme:
U šoljicu sam stavila šafran i prelila sa kašikom vrele vode, pa ostavila da odstoji 10-ak minuta.
U činiju za mešanje stavila sam brašno, kvasac, šećer i so pa sve dobro promešala a zatim dodala i sve tečne sastojke tj. omekšali puter, žumance, šafran i toplo mleko. Sve sam dobro promešala a zatim zamesila glatko testo, prekrila ga providnom folijom i ostavila na toplom da narasta sat-dva.

Lussekatter

U međuvremenu sam pripremila i premaz tj. u puter sobne temperature umešala sam šećer i cimet.
Testo sam podelila na dva dela 2/3 i 1/3. Veći deo testa sam rastanjila na pravougaonik dimenzija 50x32 cm. Zatim celo testo premazala pripremljenim puterom i onda preklopila testo tako da dobijemo pravougaonik 25x32 cm. I sad sekla sam štapiće široke oko 1-1,5 cm a dužine 25 cm. (dimenzije vam stavljam da bi i vizuelno lakše shvatili kako se preklapa i seče, u toku dana staviću i insta story video pa će vam sve biti mnogo jasnije).

Peciva sa šafranom

Svaku trakicu sam onda umotavala u specifičan oblik peciva s tim da sam trakice okrenula tako da je punjenje gore i onda spiralno umotavala sa oba kraja (na suprotne strane).

Lussekatter

Peciva sam ređala u pleh na papir za pečenje.
Pošto se bliži dan zaljibljenih deo peciva sam motala i kao srca... u tom slučaju spirale motam na istu stranu i sredinu "uštipim" da dobijem donji špic... (isto će vam u story-jima biti razrešena svaka dilema oko pravljenja ovog peciva).

LussekatterLussekatter

Ostatak testa sam blago rastanjila u valjak, pa sekla trakice i onda ih tanjila pa pravila iste oblike kao malopre ali sa "praznim" testom...
I znači peciva sam onda premazala žumancetom, utisnula suvo grožđe u centar spiralica i pekla na 180 stepeni 15-ak minuta tj. dok fino nije porumenelo.

Lussekatter
Lussekatter
Lussekatter

Gotova peciva tako vrela premazala sam sa ostatkom putera sa cimetom i šećerom a onda servirala.
"Prazna" peciva možete i servirati sa ovim aromatičnim puterom... super se slaže uz šolju omiljenog čaja ili kafe...

Lussekatter

0 comments:

Post a Comment