Božićna pečenica / Christmas gammon recipe

Božićna pečenica

Svima koji danas slavite Božić želimo miran, 
lep i opušten dan pun ljubavi i dragih ljudi ❤

Na mnogim stolovima u zapadnom svetu danas će se naći jedan ovakav komad mesa. Ja sam godinama, možda i decenijama 🙈, želela da napravim nešto slično. I uvek se nešto ispreči... U početku nisam uspevala da nađem odgovarajući komad mesa, kasnije mi godinama i nije bilo do toga ali evo ove godine "zvezde su se sklopile" , znala sam gde naći komad mesa i... bacila sam se na posao.

Božićna pečenica

Ima tu dosta petljancije tj. više čekanja i zaista je jedno od onih jela koja se prave samo ponekad, samo velikim praznicima ali mogu vam reći da je super... I iako sam se u prvi mah prepala od veličine komada mesa u stvari je super imati više ostataka i onda ih iskoristiti za još barem 3-4 obroka.

Božićna pečenica
Božićna pečenica
Božićna pečenica
Božićna pečenica

Naime ako vam treba bilo koji neuobičajeni komad mesa moja topla preporuka je da kontaktirate Prleta iz Meathouse-a  jer vam može nabaviti sve. Neke od zanimljivih i ne baš tako čestih "rezova" kod nas možete videti na tagu "Meat House."

Božićna pečenica

Nego da se vratim ovom komadu mesa... U suštini deo buta bez koske sa kožom  urolan i vezan... To je onako laički rečeno, Prle bi vam to mnogo bolje objasnio... 
Komad mesa je bio malo veći, i od očekivanih 3 kg dobila sam komad mesa od 5 kg... Ipak kao što sam rekla najveći problem tu može biti posuda u kojoj pripremiti meso ali opet i tu postoje varijacije na temu.

Božićna pečenicaBožićna pečenica

Sveže meso možete prvo kuvati kao za supicu pa glazirati ili kuvati u Zepter posudi bez vode na laganoj vatri dugo-dugo ili ga možete staviti u dublji pleh pa tu naliti vodu, prekriti alu folijom i kuvati par sati pa glazirati ili ga možete umotati u par slojeva alu folije i oko 12 sati peći u rerni na lagano (100 stepeni) a onda glazirati... Zaista ima puno opcija i mislim da je svaka savršena na svoj način.

Božićna pečenica

Ja ću vam u receptu dati više opcija šta i kako, osnovni recept je ako koristite Zepter posuđe (jer tu onda sve ide bez vode i sa minimalnom količinom ulja) ali daću vam i alternative tako da... Bolje da počnem...

Božićna pečenica

Potrebno je:
(za 8-10 osoba)

odkošten svinjski but sa kožom, urolan oko 5 kg
1 kesica karanfilića

za sos i glazuru:
100 g smeđeg šećera
4 kašike meda
4 kašike džema od narandže
100 ml soka od narandže
1 puna kašičica sveže mlevenog bibera
3 kašičice senfa

za prilog od boranije:
1 kg zelene boranije
100 g suvih brusnica
100 g badema u listićima
100 g parmezana u listićima
2 čena belog luka
himalajska so, biber
malo maslinovog ulja

Božićna pečenica
Božićna pečenica
Božićna pečenica

za pire od batata:
1 kg batata
50 g parmezana
malo maslinovog ulja
himalajska so, biber
malo majčine dušice

Božićna pečenica

Način pripreme:
Veče pre sam krenula sa pripremom mesa. Naime ako ćete meso pripremati u Zepter posudi onda ga stavite u odgovarajuću šerpu, poklopite i na laganoj vatri ostavite da se kuva u sopstvenom soku preko noći, znači 8-10 sata). Ako nemate onda meso dobro nasolite, umotajte u 3 sloja alu folije pa stavite na rešetku (onu rešetku što ide u pleh, ne onu od rerne) pa u pleh i u rernu. Rernu predhodno zagrejte na 200 stepeni, meso pecite 30 minuta a onda temperaturu smanjite na 100 stepeni i ostavite preko noći tj. 8-10 sati.
Treća varijanta je da dan pre konačne pripreme meso stavite u veliki lonac, nalijete vodom, dodate povrće kao za supu i kuvate 2-3 sata na umerenoj vatri.

Božićna pečenica
Božićna pečenica
Božićna pečenica
Božićna pečenica
Božićna pečenica

Sledećeg dana meso sam izvadila iz Zepter posude (ili iz rerne) malo prohladila a onda isekla kanap, skinula kožu (doveći raćuna da zadržim masnoću) i zasekla masnoću unakrsno (ali vodeći raćuna da ne zasećem i meso) i nabola karanfilić u svaki "kvadratić".

Božićna pečenica

Meso sam onda premazala sosom za glazuru i tako pripremljeno meso stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pekla oko 30-40 minuta s tim da sam svakih 5-10 minuta premazivala meso pripremljenim sosićem.
Glazuru sam napravila tako što sam u šerpicu stavila sve sastojke koji idu tj. med. džem, šećer, sok, senf, biber... i često mešajući kuvala dok se nije zgusnulo tj. postalo sirupasto. (ovo možete uraditi i dan pre).(ostatak glazure sam kasnije koristila kao sos uz gotovo meso).
Meso sam izvadila iz rerne, ostavila oko 30 minuta da odmori a zatim sekla i servirala.

Božićna pečenica

Priprema boranije: Zamrznutu boraniju stavila sam u Zepter posudu i poklopljeno kuvala oko 15 minuta (od kako se posuda zagrejala) a zatim kada je omekšala dodala sitno seckan beli luk, brusnicu i malo soli i bibera. Kada sam sve sklonila sa vatre dodala sam i bademe i listiće parmezana i sve prelila sa malo maslinovog ulja. (Ako nemate Zepter posude onda boraniju skuvajte klasično u dosta vode, posolite pred kraj, zatim boraniju ocedite i prelite ledenom vodom a zatim je propržite na maslinovom ulju uz dodatak malo belog luka... kasnije dodajte brusnice, badem i parmezan)

Božićna pečenica
Božićna pečenica

Priprema pirea od batata: U Zepter posudu stavila sam batat iseckan na kockice i poklopljeno kuvala 15-20 minuta (od kako se posuda zagrejala) tj. dok batat potpuno nije omekšao. Umutila sam ga uz pomoć štapnog miksera i dodala parmezan, so, biber te malo maslinovog ulja. (Ako nemate ovakvu šerpicu u malo vode skuvajte batat, ocedite vodu, smiksajte ga i dodajte parmezan, so, biber te maslinovo ulje).
Serviranje: Na tanjire za serviranje stavila sam pire od batata, od gore po šnitu mesa a sa strane prilog od boranije. Sve sam prelila sa malo sosa i servirala.

Božićna pečenica

Savet i ideja: I na kraju ideja šta i kako sa ostacima jer ako ste četvoročlana porodica i te kako će vam ostati savršeno pripremljenog mesa. Isecite ga na šnicle i zamrznite tako da po potrebi možete izvaditi potrebnu količinu. Moja prva ideja tj. onako kako smo ga mi koristili je to da sam napravila podvarak (po ovom receptu) i pred kraj dodala meso tek da se zagreje. Da, sačuvajte i silnu moču od mesa i nju zamrznite i onda koristite kao masnoću pri pripremi podvarka.
Druga ideja je da u toj moči koju ste sačuvali ispečete krompir i meso samo na kraju zagrejete. Možete napraviti i neku obrok salaticu sa datim mesom, tart, pastu... Ma imate zaista mnogo mogućnosti...

Božićna pečenica
Božićna pečenicaBožićna pečenica
Božićna pečenica

1 comments:

Vesna Nesic said...

Koji post! Skike za u padanje u nesvest nas telefondžija!

Post a Comment