Sladak kupus sa svinjskim vratom

Sladak kupus sa svinjskim vratom

Iako sam završila sa serijalom iz Jerininog kuvara ovaj recept kao da dolazi iz njega ;) jer je u pitanju još jedno jednostavno, svakodnevno jelo... 
Moja mama je pravila super sladak kupus... krčkala ga je satima ali recepta u njenom kuvaru nema pa sam se držala Majinog recepta (👌).

Sladak kupus sa svinjskim vratom

U suštini jednostavnije ne može, sve se složi u lonac i kuva, kuva... Koliko ćete dugo kuvati zavisi od vašeg ukusa pa možete posle sat vremena kupus proglasiti gotovim a možete ga kuvati i 2 sata pa i duže... (moja mama je znala da kuva ogroman lonac celu noć na tihoj vatri... za veće društvo naravno). Ja sam ga kuvala 2 sata i meso i kupus su se prosto stopili u jedno...jer tako volimo...
Probajte i javite utiske...

Sladak kupus sa svinjskim vratom

Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 veća glavica svežeg kupusa
1 veća glavica crnog luka
500 g svinjskog vrata
300 g dimljene butkice
1 kašika masti
1 kašičica dimljene, ljute, paprike
od prilike 2 kašičice soli, malo bibera
200-300 ml pasiranog paradajza
oko 1 l vode

Sladak kupus sa svinjskim vratom

Način pripreme:
Kupus sam isekla na pola, odstranila koren pa ga iseckala na veće "kockice". Luk sam isto iseckala na sitne kockice kao i meso.
U veliku šerpu na dno sam stavila trećinu kupusa, polovinu luka i mesa, stavila zatim opet trećinu kupusa pa ostatak luka i mesa i preko stavila ostatak kupusa i kašiku masti. Posolila sam i nalila vodom (sad opet zavisi da li volite ređi ili gušći kupus pa zavisi koliko vode da dodate ali oko 1-1,5l je o.k.).
Poklopila sam lonac, uključila ringlu na najjače a kada je provrilo smanjila na tihu vatru i krčkala sat-dva. S vremena na vreme sam malo promešala i proverila da li ima dovoljno tečnosti.
Pred kraj kuvanja dodala sam i dimljenu papriku i paradajz sok pa još kratko prokuvala i servirala.

Sladak kupus sa svinjskim vratom

2 comments:

Wishmaster said...

Fali jedan korak za dobar kupus... prvo staviti samo kupus na pola sata u vodu da pusti gorcinu, pa tu vodu baciti i onda sve ostalo :)

JA U KUHINJI... said...

Nisam to znala ali sledeći put neću propustiti i taj korak 😇

Post a Comment