Gibanica sa sirom po Jerininom receptu

Gibanica sa sirom

Gibanica od sira je neki klasik koji svaka kuća pravi na svoj način. Ono što me ovde zaintrigiralo i zašto sam želela da recept napravim i ovekovečim je jer se kore prave ručno ali nisu to one tanke kore koje se razvlače kao za burek već više nešto što liči na mlince... kore koje se peku na plotni pa onda koriste...

Gibanica sa sirom
Gibanica sa sirom
Gibanica sa sirom

Gibanica od sira
"Uzeti 2 dela sira 1 deo kajmaka pomešati i dodati prema potrebi jaja. Belance odvojiti i umutiti na penu, sir i jaja izmešati i dodati penu, Uzeti prema potrebi brašna Napraviti krug osoliti dodati vode i zamesiti testo raditi dok ne bude šupljikavo odvojiti na delove praviti pogačice rastanjiti i peći na ploči štednjaka, kada su ispečene uzeti podmazan sud u kojem će se gibanica peći i ređati red kore (koje smo predhodno umakali u mleko ili vodu) posuti mašćom rastopljeno red fila složiti redom i peći."

Gibanica sa sirom

I da, primetila sam da su Jerinini recepti tako napisani da ako od prilike ne znaš kako jelo izgleda i kako se pravi, ako si totalni početnik i neznalica teško bi uspeo da napraviš određeno jelo... 
Ako nemaš iskustva ne bih znao koliko je to od prilike sira i jaja potrebno niti kako tačno trebaš zamesiti testo, na koliko delova ga podeliti i u kojoj veličini posude, na kojoj temperaturi i koliko dugo peči. I jeste da je svaka rerna drugačija ali u tim starim receptima obično samo piše "peći" a samo pečenje nekada je "nauka" sama za sebe.

Gibanica sa sirom

U principu iz tog nekog razloga sam i sama krenula da zapisujem recepte pre nekih 13 godina... da bih znala da napravim jelo sa svim onim nedoumicama koje sam imala pri prvoj pripremi, da se sledeći put ne "zeznem" na istom mestu ako u međuvremenu zaboravim šta i kako a i da neko drugi može relativno lako napraviti svaki recept bez mnogo nagađanja 😊

Napomena: Kratak video pripreme imate sačuvan u highlight na instagramu, na ovom linku (ali mislim da radi samo sa telefona) 😇

Gibanica sa sirom

Potrebno je:
(za kalup prečnika 27 cm)

za kore:
300 g brašna
200 ml vode
malo soli

za fil:
450 g sira
200 g kajmaka
3 veća jaja
malo soli

i još:
oko 250 ml mleka
malo ulja

Gibanica sa sirom

Način pripreme:
Priprema kora: U činiju za mešanje stavila sam brašno, so i vodu pa zamesila glatko testo (ako je testo suviše mekano dodajte malo brašna). Mesila sam ga oko 5 minuta. Prekrila sam zatim testo providnom folijom i ostavila da "odmori" oko 20 minuta.
Testo sam podelila na 16 delova i svaki rastanjila što sam više mogla (dodavajući minimalno brašna pri radu) a zatim pekla kore u livenom tiganju dok tu i tamo nisu dobile crne "flekice".

Gibanica sa siromGibanica sa sirom
Gibanica sa sirom

Priprema fila: U činiji za mešanje izgnječila sam sir, dodala kajmak i malo soli a zatim i žumanca. Mikserom sam sve dobro umutila a zatim lagano mešajući dodala umućena belanca.

Gibanica sa sirom

Slaganje: Na dno činije sipala sam malo ulja a onda ređala red kora, prelila sa malo mleka, red fila, red kora, mleka, fila... i tako u 4 sloja fila i 5 sloja kora. Na vrhu su kore i sve sam od gore zalila sa malo mleka.

Gibanica sa siromGibanica sa sirom

Pečenje: Složenu pitu sam ostavila oko pola sata da kore upiju mleko a onda pekla oko 50 minuta na 200 stepeni tj. dok pita od gore fino nije porumenela.
Izvadila sam pitu iz rerne, sačekala 15-ak minuta a zatim servirala uz šolju jogurta.

Gibanica sa sirom

Savet: Kore možete napraviti i dan ranije ili ako hoćete "prečicu" kupite mlince (jer je u suštini to to) i koristite njih kao kore.
Napomena: Sve recepte iz Jerininih kuvara možete naći na tagu Jerinini recepti!!

0 comments:

Post a Comment