Bajadera

Bajadera

Mislim da skoro svako ima svoj recept za bajadere... Ja sam ovaj dobila od mame mog dragog i jako sam zadovoljna. Sledeći put ću samo dodati možda malo više keksa da bajadera bude malo kompaktnija tj. čvršća ali to sad već ide sa iskustvom koje tek trebam da steknem kada je ovaj kolač u pitanju 😊. 
A i kad sam ga pravila bila sam poprilično tužna i pod stresom i ne sva svoja ali... to je sad već neka druga priča...
Ako vam treba posna varijanta obratite pažnju da keks bude postan i puter zamenite biljnom alternativom mada... ja bih se ipak držala putera 😇
Probajte i javite utiske...

Bajadera

Potrebno je:
(za kalup 33X23cm)

300 g šećera
250 ml vode
200 g putera (ili biljne zamene za posnu varijantu)
350 g mlevenog keksa (možda i malo više)(posnog za posnu varijantu)
350 g mlevenih oraha
30 g kakao praha
100 g čokolade za kuvanje

BajaderaBajadera
BajaderaBajadera

za glazuru:
150 g čokolade za kuvanje
50 g putera
1 kašika ulja

Bajadera

Način pripreme:
U većoj posudi pomešala sam mleveni keks i mlevene orahe.
U šerpicu sam stavila šećer i vodu pa na umerenoj vatri kuvala oko 10-ak minuta. Šećer treba da se istopi i malo da vri. Dodala sam zatim puter i još kratko sve zajedno kuvala.

Bajadera

Vrelu mešavinu sipala sam u mešavinu keksa i oraha i sve dobro promešala. Smesa treba da bude gusta pa ako vam deluje tečnije dodajte još malo keksa.(to je taj iskustveni deo o kome sam vam pisala u uvodu).
Zatim sam smesu podelila na dva jednaka dela (u mom slučaju to je bilo po 720 g) i u jedan deo dodala kakao i otopljenu čokoladu pa opet sve dobro promešala.

Bajadera

Na dno kalupa obloženog papirom za pečenje sipala sam čokoladnu smesu i dobro je rastanjila, ravnomerno i glatko. Preko sam stavila svetliju smesu i isto je dobro poravnala i utapkala.

Bajadera

U vatroslatnu činijicu stavila sam čokoladu, puter i ulje pa u mikrotalasnoj otopila, dobro promešala i prelila preko pripremljenog kolača, poravnala i ostavila da se sve dobro ohladi, najbolje preko noći u frižideru.
Sledećeg dana bajadere sam sekla i servirala.

Bajadera

Napomena: Ako nemate mikrotalasnu smesu za glazuru možete otopiti i na ringli kuvanjem na pari ili kako već inače topite čokoladu.

Bajadera

2 comments:

Anonymous said...

Bajadere sam jela ko zna koliko puta, pravila ih nekoliko puta u nekom davnom zivotu i evo sad ponovo po tvom receptu (vrlo slican receptu moje mame). Dobra strana bajadera je da su jednostavne da se naprave. Losa strana bajadera je da su zarazne. Da ne mozes da stanes da ih jedes, iako znas koliko su kaloricne. I onda ih u ime nostalgije pojedes. Savrsene.

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: 😊🧡

Post a Comment