Vanilin kiflice sa bademima - Vanil kiflice

Vanilin kiflice sa bademima

Kod ovog starinskog i jednostavnog kolača uspela sam nešto da zabrljam. Nekako mi je i iskustveno delovalo da ovoliko putera na ovoliko brašna može da uzrokuje da mi testo bude jako mekano i da mi se kiflice "razliju" što se i desilo pa sam tako i pekla prvo "test" probu a onda u testo dodala još brašna i onda je to već bilo kako treba. Naime vanilin kiflice već imam na blogu i radila sam ih sa lešnicima pa sam ovog puta htela samo da ovekovečim Jerinin recept i da vidim kako će se ponašati taj drugačiji odnos putera i brašna. 

Vanilin kiflice sa bademima

Bilo kako bilo u sastojcima vam dajem mere koje sam ja koristila i recept onako kako sam ih ja pravila. Mada da se razumemo i ove "pljosnate" kiflice su bile JAKO ukusne i tako prhko-hrskave da su nestale iz kutije pre nego "regularne" ;)


A kad već toliko pričam o Jerini red bi bio da vam pokažem kako je izgledala... a i moja baba i cela njena porodica... Ima nešto magičnog u tim starim fotografijama... nečega neprevodivog u reči.
Na gornjoj fotografiji desno su Jerina (levo) i moja baba (desno) a na fotografiji desno su u gornjem redu skroz levo babin (a i Jerinin) rođeni brat Aca, skroz desno u tom gornjem redu je moja baba a u donjem redu su babin tata, Jerina i njihova mama... Za čoveka gore u sredini i dečaka ne znam ko su... 
Drago mi je eto da naša deca mogu da vide kako su im izgledali čukun baba i čukun deda... što je taj trenutak zabeležen u večnosti... i što ga sada mogu podeliti sa svima vama 💔

Vanilin kiflice sa bademima
Vanilin kiflice sa bademima
Vanilin kiflice sa bademima
Vanilin kiflice sa bademima

Vanil kiflice
" Količina 200 gr brašna 180 g masla 90 g oljušteni i samleveni badema 90 g sitnog šećera pomešabog sa dosta vanile 1 žumance, Brašno žumance i maslo zamesi pa dodaj šećer i badem. Od ovog testa praviti male kiflice i peći jih na umerenoj vatri Još dok su vruće izdašno jih posuti vanilin šećerom."

Vanilin kiflice sa bademima


Potrebno je:
(za 3 pleha kiflica)

300 g brašna
100 g mlevnevih badema
90 g prah šećera
burbon vanilin šečer
1 žumance
200 g putera

za valjanje:
oko 2-3 kašike prah šećera + kesica burbon vanilin šećera

Vanilin kiflice sa bademima

Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam brašno, mleveni badem i šećer, dobro promešala pa dodala žumance, ekstrakt vanile i puter sobne temperature. Mesila sam dok se svi sastojci nisu spojila a onda testo podela na dva dela, svaki oblikovala u valjak, umotala u providnu foliju i stavila u frižider na minimum 30 minuta. Posle tog vremena sekla sam deliće približno iste veličine, pravila kiflice i ređala u pleh na papir za pečenje.

Vanilin kiflice sa bademimaVanilin kiflice sa bademima
Vanilin kiflice sa bademimaVanilin kiflice sa bademima

Pekla sam ih 12-ak minuta u rerni predhodno zagrejanoj na 180 stepeni a onda par minuta ostavila u plehu (raspadaju se ako ih odmah uzmete) pa još tople valjala u mešavinu prah i vanilin šećera. Keksiće sam zatim odložila u limenu kutiju pa kada se keks potpuno ohladio zatvorila i čuvala do serviranja.

Vanilin kiflice sa bademima

Napomena: Sve recepte iz Jerininih kuvara možete naći na tagu Jerinini recepti!!

Vanilin kiflice sa bademima

1 comments:

mila said...

Обожавам старе рецепте и старе фотографије. Волим тај аутентични израз лица који је "ухваћен", детаље около, то што су сви сређени, јер се фотографисање дешавало ретко за већину људи тог доба. Сви су лепи, али твоја мама се баш истиче по лепоти.
Поз,
М

Post a Comment