Ćuftice u sosu od crnog luka i ćušpajz od šargarepe - Ćufteta u umokcu od crna luka i preređena šargarepa

Ćuftice u sosu od crnog luka i ćušpajz od šargarepe

Čim sam u kuvaru babine sestre pročitala recept za ćuftice u sosu od crnog luka znala sam da ću ih ubrzo praviti jer su me dosta podsetile na švetske ćuftice... I sinkiću je to bila prva asocijacija kada ih je probao dok je slatkica rekla da je ukus kao kod lovačkih šnicli... što opet nije daleko od istine... Bilo kako bilo još jedan jako fin recept za ćuftice. 
Savršeno bi se složio sa pire krompirom ali ne mogu uvek slikati pire krompir a i u kuvaru sam naletela na recept za šargarepu koji mi je opet bio dosta blizak i poznat pa sam rešila da ta dva ukombinujem i bilo je jako fino... 
Probajte i javite utiske... 


Preređena šargarepa
"Šargarepu očistim i isečem na listiće 2-3 glavice crna luka isečene na listiće u jedom sud metem masti šargarepu i luka poklopim i ostavim da se u pari kuva kada se obari doda se začin osoli i 2-3 kocke šećera i nalije čorbom u kojoj se kuvalo meso ili mlakom vodom kad bude gotovo zaprži zaprškom bez paprike i luka sšargarepom može da se daje faširane šnicle jaja pržena . i,t,d.


Ćufteta u umokcu od crna luka
"Prema potrebi meso sameljemo sa dve glavice crna luka i 1 glavicom bela luka sitno seckanog peršuna sve metuti u šerpu dodati 1 jaje, malo bibera osoliti malo paprike prezle ili sredinu od hleba umočenu u vodu i isceđenusve smešaj i pravi čufte i prži u masti kad se isprži mast procedi i dodaj još 2 kaš. masti i 1 kocku šećera kad porumeni po potrebi brašna i sitno iseckanog crnog luka kada se to propržilo nali supom ili mlakom vodom osoli i spusti ćufteta u sos pusti da provri onda zakiseli prema potrebi.


Potrebno je: 
(za 4 osobe) 

za ćuftice: 
1 kg mlevenog mesa 
1 glavica crnog luka 
1 čen belog luka 
1 kašika sitno seckanog peršuna 
1 kašičica aleve paprike 
so, biber 
1 jaje 
2-3 kašike hlebnih mrvica 

za sos: 
3 veće glavice crnog luka 
500 ml supe ili tople vode 
2 kašike brašna 
1 kašičica šećera 
2 kašike masti 
so, biber 


za šargarepu: 
1 kg šargarepe 
2 glavice crnog luka 
50-100 ml supe ili tople vode 
1 kašika skrobnog brašna 
1 kašika masti 
so, biber 
1 kašičica šećera 


Način pripreme: 
Priprema ćuftica: U činiju za mešanje stavila sam mleveno meso, sitno seckan crni luk, protišnjen beli luk, jaje, peršun, prezle, so, biber i alevu papriku pa sve dobro sjedinila i pravila ćuftice. 


U tiganju na malo masti pekla sam ćuftice dok nisu porumenele sa svih strana a onda ih izvadila u činiju a na istoj masnoći, dodala sam još malo dinstala sitno seckan crni luk... Vatru sam smanjila i lagano dinstala luk da postane skoro karamel boje. Dodala sam zatim malo šećera a nešto kasnije i brašno, malo propržila pa nalila supom, sve dobro promešala, vratila ćuftice i sve najedno krčkala oko 10 minuta. 


Priprema šargarepe: Šargarepu i crni luk sam iseckala na tanke listiće, stavila u šerpu zajedno sa malo masti, poklopila i na umerenoj vatri dinstala 10-15 minuta, s vremena na vreme mešajući. Kada je šargarepa omekšala dodala sam malo šećera a onda i supicu u kojoj sam razmutila gustin. Posolila sam, pobiberila i još kratko sve prodinstala. 


Savet: Ja sam koristila maslinovo ulje umesto masti i šargarepu nisam klasično zapržila već sam dodala malo skrobnog brašna da zgusne supicu što je isto jako fino. Isto tako koliko sosa za ćufte ćete napraviti je vaša volja i gustinu prilagodite svom ukusu. 
Napomena: Sve recepte iz Jerininih kuvara možete naći na tagu Jerinini recepti!!

Ćuftice u sosu od crnog luka i ćušpajz od šargarepe

0 comments:

Post a Comment