Zapečeni patlidžan sa mozzarellom / Baked Eggplant Parmesan

Zapečeni patlidžan sa mozzarellom

Moji (muški) i nisu baš ljubitelji patlidžana (slatkica kako god ne jede gotovo ni jedno povrće tako da...) i kada su čuli šta će biti za ručak gotovo da su bili razočarani, međutim na kraju su jelo pohvalili i sve pojeli tako da... Čak je sin žalio što nije ostalo i za sutra i dodao da definitivno moram opet praviti i dodati i malo kockica slaninice :) da uživanje bude potpuno. 


Zapečeni patlidžan sa mozzarellom

Preporučujem da i ako niste baš ljubitelj patlidžana, ako ne volite kada je gorak ili sunđerast ili gnjecav... da napravite ovo jelo jer je tu potpuno savršen... 
Ima par koraka, doduše, kojih treba da se pridržavate da zaista ne bude gorak, gnjecav, voden ali vredi malo se potruditi... Naime potrebno je patlidžan kada isečete na kolutove dobro nasoliti i ostaviti minimum pola sata a može i par sati, da pusti tečnost (i gorčinu) a onda ga dobro obrisati kuhinjskim papirom i onda pripremati... 
Isto tako trebate obratiti pažnju na sos od paradajza, treba da bude poprilično gust da ne omekša koricu patlidžana i razvodnji celu stvar...
Patlidžan kad uvaljate u brašno-jaja-prezle možete pržiti u ulju ali ja predlažem alternativu a to je pečenje u rerni, isto bude super...
Sve u svemu ima malo "petljancije" ali vredi jer je jelo baš-baš fino... Probajte i javite utiske...


Zapečeni patlidžan sa mozzarellom

Potrebno je:
(za 3 osobe)

2 patlidžana srednje veličine

2 jaja
oko 100 g brašna
oko 200 g prezli
40 g parmezana

1 glavica crnog luka
1 konzerva seckanog paradajza
2 čena belog luka
malo maslinovog ulja
kašičica šećera (ako je paradajz kiseo)
himalajska so, biber

250 g mozzarelle
svež bosiljak


Zapečeni patlidžan sa mozzarellom

Način pripreme:
Patlidžane sam dobro oprela i bez ljušćenja isekla na kolutove debljine oko 7 mm tj. svaki patlidžan sam isekla na 9 kriški (da sve ukupno imam 18 jer mi toliko staje u posudu u kojoj ću ih peći). Dobro sam ga nasolila i ostavila u frižideru na par sati.

Zapečeni patlidžan sa mozzarellom

Patlidžan sam zatim dobro obrisala kuhinjskim papirom i valjala u brašno-jaja-prezle. U prezle sam dodala i parmezan a jaja sam dobro nasolila i dodala malo suvog bosiljka.
Patlidžan sam zatim ređala u pleh na papir za pečenje, koji sam poprskala maslinovim uljem. Od gore sam isto svako parče poprskala sa maslinovim uljem i stavila u rernu zagrejanu na 220 stepeni na 15-ak minuta tj. dok blago nije porumeneo.

Zapečeni patlidžan sa mozzarellomZapečeni patlidžan sa mozzarellom

U međuvremenu sam napravila paradajz sos tj. na malo maslinovog ulja propržila sam sitno seckan crni luk, dodala zatim konzervu paradajza, malo soli, šećera, bibera i sve zajedno krčkala dok se sos vidno nije zgusnuo, pred kraj sam dodala i beli luk.

Zapečeni patlidžan sa mozzarellom

U činiju za pečenje na dno sam stavila malo paradajz sosa, poređala patlidžan od gore, stavila malo sosa na svako parče, krišku mozzarelle, opet red patlidžana, sosa i sve posula sa malo parmezana pa stavila u rernu na 220 stepeni i nekih 20 minuta.


Zapečeni patlidžan sa mozzarellom

Kada je patlidžan bio skoro gotov i od gore sam stavila na svako parče krišku mozzarelle i pekla par minuta tj. dok sir tek nije krenuo da se topi (nisam ga stavljala na početku da se ne bi onako skroz zapeko).
Izvadila sam činiju iz rerne, sačekala 2-3 minuta, posula svežim bosiljkom i servirala.

Zapečeni patlidžan sa mozzarellom

3 comments:

Vesna Nesic said...

Obožavam tvoj slikovni prikaz pripreme :-)
Odaću ti jednu patlidžansku tajnu :-) Kad kupuješ patlidžan biraj one sa kružićem na kraju, to su ženski, ukusniji. Naućila od starih domaćica!

Mojca said...

Pozdrav,

imam jedno pitanje: kako bi ispalo da napravim ovo divno jelo i sa tikvicama (zelene) mix? Ili su tikvice premekane?
Hvala za odgovor,

Mojca

JA U KUHINJI... said...

Mojca mislim da bi bilo o.k., isto samo nasoli, ostavi da puste vodu i onda sve isto...

Vesna hvala na ovoj "caki" sledeći put ću obratiti pažnju na to...

Post a Comment