"Bela" pizza sa brokolijem + Pepperoni pizza


Pizza je uvek rado viđen gost na našoj trpezi. I sad nije to uvek ona neka klasična varijanta... Često volim da složim neku svoju, obično sa dosta povrća i malo sira... 
Sir doduše nikada ne stavljam na pizzu na početku pečenja već par minuta pred kraj, onako tek da se otopi... Da imam pravu pećku za pečenje pizza bila bi to druga priča ali mislim da sam našla najbolji sistem za pečenju u uslovima koje imam... A to je da prvo pečem na programu samo dole, kasnije kratko gore-dole i na kraju dodam sir i zapečem dok se sir ne otopi...
Probajte i javite utiske...

Pepperoni pizza

Potrebno je:

za testo:
20 g svežeg kvasca
1 ravna kašičica smeđeg šećera (može i meda ili običnog šećera)
200 ml tople vode
400 g brašna
30 ml maslinovog ulja
pola kašičice himalajske soli

"Bela" pizza sa brokolijem

fil za "belu" pizzu:
150 g feta sira
1 manji cvet brokolija
200 g kuvanog kukuruza
200 g šampinjona
1 manja tikvica
malo ljute, tucane, paprike
malo origana
150 g topljivog sira za pizzu
150 g cheddar sira
50 g sveže rukole

Pepperoni pizza

fil za pepperoni pizzu:
50-100 ml pasiranog paradajza
150 g praške šunke
150 g šampinjona
50 g crnih maslina
1 ljuta papričica
50 g kuleta
125 g mozzarelle
100 g topljivog sira za pizzu
origano
listići bosiljka

Pepperoni pizzaPepperoni pizza

Način pripreme:
Priprema testa: U šolji sam pomešala kvasac, šećer, malo brašna i toplu vodu pa ostavila 10-ak minuta da se kvasac aktivira.
U činiju za mešanje stavila sam brašno i so pa dodala nadošli kvasac i malo maslinovog ulja, zamesila glatko testo, vratila ga u činiju, prelila sa malo maslinovog ulja, prekrila providnom folijom i ostavila da naraste.

Pepperoni pizza

Kad je testo naraslo podelila sam ga na dva dela i svaki rastanjila u kružni oblik prečnika pleha a to je 33 cm. Testo sam zatim prebacila u pleh i dodatno malo rastanjila u veliičinu pleha, s tim da sam na ivicama ostavila malo deblje testo a u sredini tanje.

"Bela" pizza sa brokolijem
"Bela" pizza sa brokolijem
"Bela" pizza sa brokolijem
"Bela" pizza sa brokolijem
"Bela" pizza sa brokolijem
"Bela" pizza sa brokolijem
"Bela" pizza sa brokolijem

Filovanje "bele" pizze: Feta sir sam izgnječila sa malo tucane paprike i maslinovog ulja pa rasporedila po dnu testa, od gore sam stavila sitno seckan brokoli (kuvan 3 minuta na pari), kukuruz, seckane tikvice i pečurke. Posula sam sve sa malo origana i poprskala sa malo maslinovog ulja.

Pepperoni pizza

Filovanje pepperoni pizze: Testo sam premazala sosom od paradjza, stavila preko šunku, pešurke, masline i ljutu papričicu te origano.

Pepperoni pizza
Pepperoni pizza
Pepperoni pizza
Pepperoni pizza

Pečenje: Pizzu sam stavila u rernu zagrejanu na 250 stepeni i prvo 10 minuta program samo dole a onda još 2-3 minuta program gore-dole. Dodala sam zatim sir od gore, u varijanti bele pizze narednat topljivi sir i ceddar a u varijanti 2 mozzarelu seckanu na listiće i rendani topljivi sir. Preko sira na pepperoni pizzu stavila sam i kolutove kulena i pekla 2-3 minuta tj. dok se sir tek nije istopio.

Pepperoni pizza"Bela" pizza sa brokolijem

Pri serviranju na "belu" pizzu sam obilato stavila rukolu a na pepperoni listiće bosiljka.
Napomena: Sastojke za fil stavljala sam kao da su obe pizze iste a ja sam u stvari koristila po pola mere jer sam pravila po jednu pizzu od svake varijante.


"Bela" pizza sa brokolijem

1 comments:

Vesna Nesic said...

Oli stvarrno si majstorica i za picu i fotografiju i animaciju!

Post a Comment