Polpete od tikvica iz rerne / Zucchini Fritters

Polpete od tikvica

U sezoni tikvica treba ih što više iskoristiti. Na jaukuhinji.com imam dosta toga sa tikvicama (na tagu "tikvice") ali evo još jedne u moru ideja. 
Šnicle od tikvica koje se peku u rerni... Osnova je uvek ista dok se dodaci po želji mogu menjati. Naime tikvice, jaja i brašno su onaj "kostur" a razne vrste brašna, kao u ovom slučaju, palenta i ovsene pahuljice im daju na strukturi a začini tipa nana i timijan na karakteru... To da li ćete ih peći u rerni ili klasično i ne menja mnogo na ukusu tako da možete raditi kako vam je lakše... 
Probajte i javite utiske...

Polpete od tikvica

Potrebno je:

2 veće tikvice
1 glavica crnog luka
šaka sveže nane
kašika svežeg timijana (majčine dušice)
2 jaja
100 ml palente (2-3 prepune kašike)
100 ml ovsenih pahuljica (2-3 prepune kašike)
oko 150 ml brašna (4-5 kašika)
himalajska so, biber
kockice gaude ili mozzarelle (opciono)


Polpete od tikvica

za sos:
300 ml miletama (može i gustog jogurta)
sok i kora 1 limuna
šaka sitno seckane nane
kašika svežih listića timijana (majčine dušice)
1 kašičica meda
1 čen belog luka
malo maslinovog ulja
himalajska so, biber


Polpete od tikvicaPolpete od tikvica

Način pripreme:
Priprema polpeta: Tikvice sam narendala, kao i luk, i dobro nasolila pa ostavila da odstoje oko sat vremena. Zatim sam ih stavila u gazu i iscedila što sam više mogla.
Oceđene tikvice stavila sam u činiju za mešanje i dodala sitno seckanu nanu, timijan, jaja, palentu, ovsene pahuljice, so i biber. Sve sam dobro promešala a onda po potrebi dodala brašna da se stvori gusta, kompaktna smesa. Ostavila sam  15-ak minuta smesu da se sastojci prožmu.

Polpete od tikvica

Dva pleha od rerne sam obložila papirom za pečenje, poprskala maslinovim uljem, raspodelila smesu (u šnicle, kao što bi u tiganju pri prženju), od gore opet poprskala sa malo maslinovog ulja i rekla u rerni na nivou 2 i 4 program 3d topli vazduh oko 20-30 minuta tj. dok fino nisu porumenele. Ako vam se čini da je potrebno na sredini pečenja možete ih okrenuti da jednako porumene sa obe strane.

Polpete od tikvica

Priprema sosa: U činijicu sam stavila mileram, dobro ga umutila viljuškom a onda dodala sok i rendanu koru limuna, sitno seckanu nanu i timijan, sitno rendan beli luk, so, biber, med i malo maslinovog ulja pa opet sve dobro promešala i ostavila u frižideru sat vremena pre služenja.
Serviranje: Na tanjire za serviranje stavila sam polpete, od gore pripremljen sos i po koju grančicu timijana.

Polpete od tikvica

Ideja: Ako želite punjene polpete kada stavite smesu u tankom sloju na pleh možete staviti komad topljivog sira pa preko opet sve dobro "zatvoriti" smesom i tako peći.
A nije problem ni da ih pržite klasično, na ringli na malo maslinovog ulja... Ja sam deo pržila klasično a deo u rerni i super su u oba slučaja tako da je na vama da izaberete metod koji vam je lakši.


Polpete od tikvica

3 comments:

Vesna Nesic said...

Odlično, inače u zadnje vreme mi sve završava u rerni :-)
Probaj da pohuješ piletinu, tikvice, šnicle... prvo u jaje sa malo ulja a zatim u usitnjeni korn fleks, odzgo koja kap ulja.
U Maksiju ima bio korn fleksa.

JA U KUHINJI... said...

Vesna Nešić: Hvala na predlogu, probaću tako da spremim piletinu 👌

Vesna Nesic said...

Možeš slobodno i teletinu, samo tanke šnicle bez tucanja :-)

Post a Comment