Zemičke sa belim lukom / Garlic dinner rolls

Zemičke sa belim lukom

Neverovatno mekane i aromatične zemičke možete jesti i same sa malo putera ili napuniti drpanim prasetom, vege burgerom, chilijem...
"Tajna" mekoće ove vrste peciva je u Tangzhong starteru (kuvanju malo brašna i vode) koji sam već koristila pri pripremi hamburger peciva. Ovaj recept je u suštini dosta sličan tom samo što sam ovog puta dodala malo dodatne arome u vidu belog luka i pekla ovako da se peciva spoje. 
Ako želite možete i napuniti zemičke nekim filom po želji pa dobiti neku vrstu buhtli... Ma "nebo je granica" tj. vaša mašta...


Zemičke sa belim lukom

Potrebno je:
(za 8 zemički u tepsiji 30x18cm)

Tangzhong starter:
20 g brašna
100 ml vode

za testo:
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica meda
1 ravna kašičica soli
125 ml mleka
1 jaje
50 ml maslinovog ulja + 1 kašičica belog luka u granulama
350 g brašna + još malo dok mesite

za premazivanje pre pečenja:
1 žumance + kašika mleka
malo krupne morske soli

za premazivanje posle pečenja:
malo otopljenog putera (oko 30g)
2 čena belog luka
malo svežeg peršuna


Zemičke sa belim lukom

Način pripreme:
Prvo sam napravila tangzhong starter tj. u šerpicu sam stavila vodu i brašno pa na laganoj vatri, stalno mešajući, kuvala dok se nije zgusnulo kao bešamel. Sklonila sam sa vatre, presula u drugu posudu i prohladila.
U činiju za mešanje stavila sam kvasac, kašičicu meda i toplo mleko, sve dobro promešala i ostavila 10-ak minuta da kvasac krene da radi a onda dodala tangzhong starter, jaje, maslinovo ulje, beli luk u granulama, so i brašno pa zamesila testo. Testo je bilo prilično lepljivo pa sam malo po malo odavala brašna ali trudeći se da ga dodam što manje a da testo ipak lepo izradim da postane svilenkasto i glatko.

Zemičke sa belim lukom
Zemičke sa belim lukom
Zemičke sa belim lukom

Testo sam zatim prekrila providnom folijom i ostavila da narasta oko sat-dva. Kada se udvostručilo istresla sam ga na radnu površinu, podelila na 8 jednakih delova i svaki malo premesila i formirala u kuglicu te stavila u tepsiju prethodno premazanu puterom.
Opet sam prekrila folijom i ostavila oko sat vremena da narasta.
Rernu sam zagrejala na 200 stepeni a na dno sam stavila plitku tepsiju sa vrelom vodom (da isparava i poveća vlažnost u rerni).


Zemičke sa belim lukom

I znači pred stavljanje pleha u rernu premazala sam peciva mešavinom žumanca i mleka i posula krupnom morskom solju, stavila u rernu i pekla 15-ak minuta tj. dok od gore nisu fino porumenela.
Izvadila sam pleh iz rerne, premazala peciva mešavinom putera, protišnjenog belog luka i peršuna, prekrila čistom krpom i ostavila da se malo prohlade a zatim servirala.

Zemičke sa belim lukom

0 comments:

Post a Comment