Domaće hamburger pecivo / Homemade burger bun

Domaće hamburger pecivo


Posle ovog recepta mislim da više ne treba da tražite recept za savršeno domaće hamburger pecivo jer ovo je to, Bolje ne može ;). Probala sam mnoge varijante i ova se pokazala kao savršena...

Slatkicu nisam mogla da ubedim da sam pecivo pravila ja a ne kupila, toliko liči na ona kupovna ali sastavom ovde tačno znam šta je i ova naravno ne mogu "opstati" mesecima kao kupovna ali danima zadrže svežinu kao u startu i božanstveno su meka i kao što sam već rekla savršena!
A s obzirom da je vreme boravka u prirodi ili roštiljanja na terasi, u sobi, ovaj recept je prava stvar kako za hamburgere tako i za meso pita "drpano" prase, za pljeske, vege burgere, ma šta god... Probajte i javite utiske!
A šta sam ja "ubacila" u ova savršena peciva videćete u narednom postu...


Cinemagraph

Potrebno je:
(za 8 hamburger peciva)

Tangzhong starter:
20 g brašna
100 ml vode

za testo:
20 g svežeg kvasca
50 g šećera
1 ravna kašičica soli
125 g mleka
1 jaje
50 g putera
350 g brašna + još malo dok mesite

za premazivanje:
1 žumance + kašika mleka
malo susama

Domaće hamburger pecivo

Način pripreme:
Prvo sam napravila tangzhong starter tj. u šerpicu sam stavila vodu i brašno pa na laganoj vatri, stalno mešajući, kuvala dok se nije zgusnulo kao bešamel. Sklonila sam sa vatre, presula u drugu posudu i prohladila.
U činiju za mešanje stavila sam kvasac, kašičicu šećera (od onih 50 g) i toplo mleko, sve dobro promešala i ostavila 10-ak minuta da kvasac krene da radi a onda dodala tangzhong starter, jaje, otopljen puter, so i brašno pa zamesila testo. Testo je bilo prilično lepljivo pa sam malo po malo dodavala brašna ali trudeći se da ga dodam što manje a da testo ipak lepo izradim da postane svilenkasto i glatko.

Domaće hamburger pecivo

Testo sam zatim prekrila providnom folijom i ostavila da narasta oko sat-dva. Kada se udvostručilo istresla sam ga na radnu površinu, podelila na 8 jednakih delova i svaki malo premesila i formirala u kuglicu te stavila u pleh na papir za pečenje.
Opet sam prekrila folijom i ostavila oko sat vremena da narasta.
Rernu sam zagrejala na 200 stepeni a na dno sam stavila plitku tepsiju sa vrelom vodom (da isparava i poveća vlažnost u rerni).

Domaće hamburger pecivo

I znači pred stavljanje pleha u rernu premazala sam peciva mešavinom žumanca i mleka i posula susamom, stavila u rernu i pekla 15-ak minuta tj. dok od gore nisu fino porumenela.
Izvadila sam pleh iz rerne, prekrila čistom krpom i ostavila da se ohlade.
Ohlađena peciva odložite u kutiju za hleb do korišćenja.

Domaće hamburger pecivo

0 comments:

Post a Comment