Stromboli sa ajvarom i kulenom (video recept)

Stromboli sa Podravka ajvarom i kulenom

Stromboli sa ajvarom i kulenom je jedno od onih jedostavnih a savršenih jela. "Obični" sastojci koji se pretvaraju u čaroliju ukusa...

Ako volite pikantniju hranu koristite ljuti umesto blagi ajvar a ako je vreme lepog paradajza umesto tetrapaka seckanog koristite sveži (oljušten i odvojen od semenki pa sitno iseckna).

Stromboli sa Podravka ajvarom i kulenom

Post je nastao u saradnji sa Podravkom, za čije potrebe smo snimili i ovaj kratki video pripreme strombolija sa ajvarom i kulenom :)



Potrebno je:
(za 2 veknice)

za testo:
400 g brašna
oko 200 ml tople vode
30 ml maslinovog ulja
ravna kašičica himalajske soli
1 kašičica meda
kesica suvog kvasca

Podravka ajvar

za paradajz sos sa ajvarom:
malo maslinovog ulja
2 manje glavice mladog, crnog, luka
2-3 kašike Podravka ajvara
1 kašičica suvog bosiljka
himalajska so, biber
malo šećera (ako je sos kiseo)

i još:
250 g mozzarelle
200 g kulena
1 žumance
malo parmezana

Stromboli sa Podravka ajvarom i kulenom

Način pripreme:
Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam brašno, kvasac, so, med i toplu vodu pa zamesila testo. Mesila sam testo par minuta a onda dodala maslinovo ulje i nastavila da ga mesim još kratko.
Prekrila sam činiju krpom i ostavila testo da se udvostruči.

Podravka brašno i kvasacStromboli sa Podravka ajvarom i kulenom

Priprema paradajz sosa sa ajvarom: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan luk (posoljen), a kada je omekšao dodala i kašiku koncentrovanog paradajza. Sve sam dobro promešala pa dodala na kockice seckan paradajz i pasirani paradajz a posle par minuta i ajvar. Dodala sam i malo šećera, soli, bibera i ostalih začina i sve zajedno krčkala 15-ak minuta tj. dok se sos nije zgusnuo.

Stromboli sa Podravka ajvarom i kulenom

Priprema strombolija: Testo sam podelila na dva dela, svaki deo rastanjila u pravougaoni oblik, premazala pripremljenim paradajz sosom, poređala kulen a onda od gore obilato posula rendanom mozzarelom. Umotala sam testo po dužoj strani i "veknicu" prebacila u pleh. Veknicu sam zatim zasekla na vrhu, premazala žumancetom i posula parmezanom a onda pekla u rerni predhodno zagrejanoj na 220 stepeni oko 30 minuta tj. dok nije porumenelo.
Izvadila sam iz rerne, sačekala malo da se prohladi a onda servirala sa ostatkom paradajz sosa ili ako vam nije ostalo sosa onda sa malo ajvara.

Stromboli sa Podravka ajvarom i kulenom

Savet 1: Ako nemate vremena da pravite paradajz sos možete i testo premazati samo ajvarom (pa poređati kulet i mozzarellu), jednako je fino i aromatično.
Savet 2: Testo tanjite na papiru za pečenje jer će vam onda biti mnogo lakše da veknicu  umotate i kasnije prebacite u pleh ;)

Stromboli sa Podravka ajvarom i kulenom

0 comments:

Post a Comment