Grašak sa mladim povrćem i piletinom

Grašak sa mladim povrćem i piletinom

Neka jela ne zvuče "fensi" i ne izgledaju "egzotično" ali su svakako jako ukusna, prijaju duši i telu i možete ih napraviti i dan unapred pa onda samo podgrejati. To su ona "uobičajena", "svakodnevna", jednostavna jela. Baš ona koja nas nekada vrate u prošlost (mladost)...

Grašak sa mladim povrćem i piletinom

Takav je i ovaj grašak sa mladim povrćem i piletinom (koju možete i izostaviti a povećati količinu šampinjona, ili dodati još neku drugu vrstu gljiva).

Grašak sa mladim povrćem i piletinom

Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 glavica crvenog luka
4-5 mlade šargarepe
2 batka i karabatka
400 g šampinjona
500 g graška
500 g mladih krompirića
oko 500 ml vode tj. po želji i potrebi
30-50 g putera
1 kašika skrobnog brašna
so, biber
malo sveže mirođije
malo svežeg peršun lista

Grašak sa mladim povrćem i piletinom

Način pripreme:
Na malo putera prodinstala sam crveni luk seckan na sitno, i posoljen, a onda dodala meso (karabatkove kožom na dole) i dinstala sve zajedno 15-ak minuta. Dodala sam zatim seckanu šargarepu i šampinjone poklopila i dinstala na umerenoj vatri, s vremena na vreme mešajući, oko 20-ak minuta.

Grašak sa mladim povrćem i piletinom

Izvadila sam zatim meso i ostavila malo da se prohladi a u lonac dodala skrobno brašno, vodu i mlade krompiriće. Nastavila sam da kuvam 15-ak minuta a za to vreme meso odvojila od kostiju i iseckala pa vratila u lonac, dodala grašak i sve zajedno kuvala dok povrće nije omekšalo (opet oko 10-15 minuta)
Pred kraj kuvanja dodala sam soli, bibera, sveže mirođije i svežeg peršun lista. A možete dodati i još kockicu putera.

Grašak sa mladim povrćem i piletinom

Savet: Ako želite postan obrok samo izostavite meso tj. povećajte količinu šampinjona i umesto putera koristite maslinovo ulje.
Napomena: Recept za zemičke sa fotografija sledi u sledećem postu za koji dan...

2 comments:

Anonymous said...

Danas isprobali i vratili se u detinjstvo, a ne u mladost, jer smo mi jos mladi ;-)
Krompiri nisu bili tako mladi kao u prolece, ali vrlo dobrog kvaliteta, umesto bataka i karabataka koristila sam samo filete od karabataka (mada bi sigurno bilo bolje da se krckalo sa kostima), a uz 250 gr sampinjona sam stavila i 150 gr lisicarki. Rezultat - polizali smo prste, ostale su jos dve porcije za sutra. Ponavljamo sigurno!

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: 😘💕

Post a Comment