Lazanje / Lasagna


Baš sam se iznenadila kada sam shvatila da na blogu nemam recept za lazanje, one klasične lazanje... Doduše samo jelo je podložno varijacijama na temu do besvesti i u svom osnovnom obliku... 


Tipa kako će te napraviti paradajz sos, da li ćete koristiti neku kupovnu varijantu, da li ćete ga sami praviti od svežeg paradajza, od pelata, od pasiranog... da li ćete dodati ovaj ili onaj začin, ovu ili onu povrćku... Sos od mesa isto možete napraviti sa dosta varijanti i podvarijanti... pasta može biti kupovna a i domaća... ako pravite domaću možete koristiti klasičan receptonaj sa spanaćemheljdomchilijem...
Ja vam ovog puta dajem neku našu varijantu koja je naravno često podložna nekoj od gore navedenih promena ;)


Potrebno je:
(za kalup 34x20cm)

za paradajz sos:
500 g paradajza
1 glavica crvenog luka
malo maslinovog ulja
1 kašika koncentrovanog paradajza
celerova so, biber
500 ml pasiranog paradajza

za fil:
500 g mlevene junetine
2 glavice crvenog luka
malo maslinovog ulja
so, biber
+ gore pripremljen sos od paradajza


za bešamel:
100 g putera
3 prepune kašike brašna
oko 1,5 l mleka
so, biber, muskatni oraščić

i još:
kutija od 500 g testa za lazanje
200 g trapista
svež peršun list


Način pripreme:
Priprema sosa od paradajza: U tiganju, na malo maslinovog ulja, prodinstala sam sitno seckan luk (posoljen). Kada je omekšao i krenuo da se karamelizuje dodala sam koncentrovani paradajz a posle 30-ak sekundi i seckan paradajz (oljušten i bez semenki). Dinstala sam sve zajedno 10-ak minuta a onda dodala paradajz pire, (celerovu) so, biber i eventualno malo šećera i krčkala oko 20-ak minuta.


Priprema fila: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan luk dok se nije karamelizovao a onda dodala meso i na jačoj vatri, stalno mešajući, pržila 10-ak minuta tj. dok nije isparila voda koja se stvorila, posolila sam i poboberila a onda dodala pripremljen sos od paradajza i sve zajedno kratko prokrčkala. Ceo sos treba biti malo ređi.
Priprema bešamel sosa: U šerpici sam otopila puter, dodala brašno i stalno mešajući pržila par minuta a onda dodala malo po malo mleka, soli, bibera, muskatnog oraha i kuvala dok sos nije krenuo da se zgušnjava. I ovaj sos treba biti malo ređi.


Slaganje lazanje: Na dno činije stavila sam malo bešamel sosa, zatim pripremljen fil, bešamel, malo rendanog sira, opet lazanje, fil.... s tim da sam na kraju stavila lazanje, i bešamel da prekrije sve kore. I sipala sam malo vode sa strane... negde do polovine visine lazanje.


Pečenje: Prekrila sam posudu alu folijom i stavila u rernu na 220 stepeni na 30 minuta. Posle tog vremena otklopila sam, "tečnosti" je sada bilo do vrha i viljuškom sam malo pritisla lazanje koje su se iskrivile i isplivale i nastavila sa pečenjem još nekih 40 minuta tj. dok se sve vidno nije zgusnuo i lazanje krenule da rumene od gore. (pratite pečenje pa ako neka lazanja krene da "štrči" vi je viljuškom vratite u sos).
Pred sam kraj sam od gore posula preostali rendani sir i pekla još samo minut-dva tj. dok se nije otopio.
Izvadila sam lazanju iz rerne, ostavila 15-ak minuta da se malo prohladi i onda servirala.


Dodatak: Ako lazanje skuvate pre slaganja onda one tokom pečenja neće "štrčati" i onda je potrebno manje tečnosti (jer su je već upile kuvanjem) pa onda sos od mesa i paradajza i bešamel mogu biti malo gušći, a ako koristite lazanje koje nisu kuvane svakako sve malo razredite da vam krajnja lazanje ne bi bila suva.
Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

2 comments:

What's for dessert? said...

Uh, što mi radiš!! Obožavam lazanje, a kako suprug ne voli bolonjez, nikad ih ne radim doma, a vani ih ne naručujem

bilja said...

savršeno

Post a Comment