Kaneloni od spanaća sa dimljenim lososom


Za kraj ove "tematske" nedelje na blogu (domaće paste) recept za pastu sa spanaćem... Možete je seći kao klasične rezance, praviti raviole ili šta već a ja sam ovog puta pravila lazanje tj. motala sam ih kao kanelone jer mi se učinilo da će tako biti fotogeničnije mada... i nije baš... Slikama nisam nešto zadovoljna ali ukus je zaista super... 
U ovim činijicama sam pastu ređala kao lazanje i dodala i po malo kuvanog brokolija. Ma ovo je samo ideja a kako god da ih napravite nećete pogrešiti ;)


Potrebno je:
(za 4 osobe)

za testo:
400 g svežeg spanaća
malo maslinovog ulja
1 čen belog luka
malo morske soli
2 jaja
300 gr brašna (i možda nešto više)

za punjenje:
1 veza mladog luka
2 tikvice
malo maslinovog ulja
1 čen belog luka
malo morske soli


za bešamel preliv:
50 g putera
2 kašike brašna
malo soli
oko 500-700 ml mleka

i još:
100 g gaude ili sličnog sira
100 g dimljenog lososa


Način pripreme:
Priprema testa: Spanać sam dobro oprala, očistila i stavila da se prži na malo maslinovog ulja uz dodatak belog luka. Posolila sam ga, i dinstala dok nije "splasnuo" i sva tečnost isparila. Prohladila sam ga i dobro usitnila.
U činiju za mešanje stavila sam brašno, dodala jaja i pripremljen spanać pa zamesila tvrdo i kompaktno testo. (Ako vam je testo mekano dodajte još brašna jer količina zavisi od "vlažnosti" spanaća.)
Prekrila sam testo i ostavila da odmori oko 15-ak minuta a onda tanjila što sam više mogla i sekla na dimenziju 20x13 cm (dobila sam 12 komada).


Priprema punjenja: Na malo maslinovog ulja propržila sam seckan mladi luk, dodala sitno seckan beli luk i tikvice te sve zajedno dinstala nekih 10-ak minuta.
Priprema bešamela: U šerpicu sam stavila puter, kada se otopio dodala brašno, stalno mešajući (žicom za mešanje), dodala mleko... nastavila da mešam dok se sos nije zgusnuo. Zavisi od količine brašna možda ćete trebati dodati još malo mleka... krenite sa 500 ml pa ako treba dodajte više.


Slaganje kanelona: Na dno činije stavila sam malo bešamela a onda svaki list lazanje kuvala 2 minuta u dosta slane vode, ređala na krpu i onda na list lazanje stavljala sam malo bešamela, malo rendanog sira, kašiku fila, par tankih listića lososa i sve fino umotala te ređala u činiju s tim da sam vodila računa da je onaj kraj umotavanja dole (da se ne otvara). Ponovila sam to sa svim korama i onda od gore sve zajedno prelila ostatkom bešamela, narendala obilato sir i pekla u rerni na 200 stepeni oko sat vremena.


Ovaj, moj, recept objavljen je u junskom broju magazina MEZZE na str. 18-19.

3 comments:

Bite my cake said...

joj da se meni preseliti kod tebe i Lane u kuhinju na tjedan dana... same divote! :)

mirjana said...

Jako mi se svida !!

Branka - byB said...

Ovi kaneloni su prava delicija ! Izgledaju predobro, a okus mogu samo zamisliti, za poslužiti u posebnim prilikama !

Post a Comment