Chilli domaća pasta sa fileom


Domaću pastu bez po muke možete napraviti i bez mašine za pastu mada s njom je MNOGO lakše... ali kad je nemam ni ovako nije loše ;). I ako izuzmemo vreme za spremanje paste ovo jelo je gotovo za 15-ak minuta... Fast food nema šta!



Potrebno je:
(za 2 osobe)

za pastu:
2 jaja
200 g mekog brašna
pola kašičice soli
1 kašičica ljute mlevene paprike



za sos:
400 g svinjskog file-a
1 glavica crvenog luka
2 čena belog luka
200 g mini paradajza
šaka-dve maslina
malo svežeg ruzmarina
malo maslinovog ulja
malo tvrdog sira



Način pripreme:
Priprema paste: U činiju za mešanje stavila sam brašno, so i ljutu papriku pa sve dobro promešala a onda dodala jaje i zamesila kompaktno tvrdo testo. Prekrila sam ga providnom folijom i ostavila pola sata da odmori a onda oklagijom rastanjila što sam više mogla, blago pobrašnjavila, umotala u rolnu i sekla rezance, razbarušila ih malo, posula sa malo brašna i ostavila da se prosuše. kada je došlo vreme u dosta slane vode pastu sam kuvala 6-7 minuta ali to je individualno jer zavisi koliko vam je tanka pasta tako da posle 3-4 minuta s vremena na vreme probajte pastu da vidite da li je gotova.



Priprema sosa: U voku sam na zagrejano maslinovo ulje bacila crveni luk seckan na rezanca, stalno mešajući pržila minut, ubacila zatim i meso (koje sam predhodno isekla na trakice, pomešala sa izgnječenim belim lukom i malo maslinovog ulja pa ostavila da odstoji oko pola sata) i nastavila stalno da mešam a onda dodala i masline, mini paradajz i sve samo kratko propržila, posolila, dodala seckan ruzmarin, ubacila kuvanu pastu i sve dobro promešala te servirala.



Serviranje: Na tanjire za serviranje stavila sam pripremljenu pastu, od gore obilato posula rendanim sirom i poprskala sa još malo maslinovog ulja.



Ovaj, moj, recept objavljen je u junskom broju magazina MEZZE na str. 16-17.

10 comments:

Anonymous said...

koji ti je ovo tvrdi sir? pitam jer sam ja do skora koristila pecorino, a sada ga nigdje ne vidim po radnjama? pozdrav, goca.

JA U KUHINJI... said...

Goco ja sam ovde koristila gaudu koja mi se malo više prosušila u frižideru ali mislim da bi idealno bilo imati parče parmezana pa ga po potrebi malo narednati... a i nije obavezno, fino je i bez sira... sve je stvar ukusa i sastava frižidera...

Milica - Na tanjiru said...

Mnoogo volim domaću pastu... Ali priznajem, lijena sam... Nemam mašinicu za razvijanje i nije da mi je problem da je razvijam ručno, ali jeste da krenem... Eto. :(
Predivno izgleda u ovoj boji, a fotkice standardno predivne! :)

Mimi said...

I ja sam kao Milica. :) Obozavam domaću pastu, ali me stalno mrzi praviti ju.
Super mi je ta ideja da dodaš čili u testo. Odlično! :)

Unknown said...

Ja sam se odskoro navukla na domaću testeninu i ova tvoja kombinacija me baš mami.

Bite my cake said...

odličan recept, nisam nikada s ovim dodatkom radila tjesteninu, super!

Petra Kranjica said...

Super izgleda. Tjestenina uz dodatak paprike dobije krasnu boju.

alexxl said...

Fantastično izgleda. Fotke prvorazredne.
Ja brže napravim tu tjesteninu na tvoj način, nego s mašinicom.
Po meni tjesteninu nisi trebala "aromatizirati" paprikom, već ju dodati u saftu. Što se boje tiče, Kurkuma radi čuda.
Odavno sam parmezan, Grana Padano zamijenio paškim ovčijim.
Nešto jeftinije, no isto skupo, cca 27 €, kila.
Zapravo, uopće nemam pojma kako Vi stojite tamo sa vrstama sira,
što uvoznih, što domaćih????

Ovu varijantu sa svinjetinom sam znao raditi na način, da sam je marinirao u soya sosu + fish sauce, Garum, pa poslije uvaljao u "Gustin"....škrobno brašno, prepržio u woku na sezamovom ulju, maknuo na stranu, pa u wok, malo patliđana, c. luka, češnjaka, kakva tikvica, dinjstao, vratio meso u wok, zalio kokosovim mlijekom i eto azijske varijante, + tagliatelle.
Kakav ti to ružmarin sa bijelim cvijetom?
Moj na balkonu je cvao ljubičasto.
Baš mi se sviđa tvoj Blog.
Koja si ti pedanterija i perfekcionistkinja, svaka ti čast,
a i suprugu ti na tehničkoj pomoći.
Koliko sam shvatio, on je glavni za fotke i video uradke.
Pozdrav!

Anonymous said...

Super je pasta, svaka cast na trudu i rezultatu! Nisam nikad probala nikad da je sama pravim, nemam vremena ni strpljenja. Sigurna sam da je domaca mnogo bolja od kupovnih. Ove maslinke su tako privlacne!

JA U KUHINJI... said...

Hvala svima :)

alexxl Da i paški sir je super, skup jeste ali koristi se po malo pa onda traje ;) Varijanta sa svinjetinom ti je super... ma pustiš mašti na volju i kombinuješ ukuse po svom. Što se ruzmarina tiče ma i ovaj je ljubičast ali možda malo svetliji :)... I da, hvala na komplimentima, drago mi je da ti se sviđa to što radim(o)... Fotografije su moje delo a za video "gnjavim" supruga ;)

Post a Comment