Juneći gulaš sa krompirom (iz rerne)


Kad zahladni krčkalice ovog tipa nam jako prijaju a zgodno je i što možete napraviti veću količinu pa imate za 2 dana, sledećeg je obično još i bolje...

Potrebno je:
(za 2 dana za 4 osobe)

2 kg junećeg šola
4 srednje glavica crvenog luka
2 - 3 šargarepe
2 kašike koncentrovanog paradajza
2 - 3 kašike worcester sosa
2 kašičice, ljute, mlevene paprike
1 kašičica slatke mlevene paprike
1 ljuta papričica
3 - 4 - 5 krompira
oko 1 l vode
soli i bibera po potrebi
oko 70 ml maslinovog ulja
par kockica putera

za serviranje:
malo peršun lista
mladi, crveni, luk


Način pripreme:
Meso sam očistila od žilica i iseckala na kockice (2x2 cm od prilike) a onda na naglo pržila u velikom tiganju na malo maslinovog ulja. Pržila sam u više tura a prženo meso držala poklopljeno, na toplom.


Kada sam ispržila svo meso na isto ulje sam stavila seckan luk, posolila i malo smanjila vatru pa ga dinstala 10-ak minuta a onda dodala koncentrovani paradajz i obe mlevene paprike, sve dobro promešala, vratila meso, dodala worcester i opet sve dobro promešala.
U veću i dublju šerpu (može i pliću a veću ako želite više krompira) stavila sam sitno seckanu ljutu papriku, kolutove šargarepe, meso i nalila vodom tek da ogrezne. Dodala još malo soli, bibera, sve dobro promešala a onda od gore stavila sloj deblje sečenog krompira. Na krompir sam stavila male kockice putera, poklopila (ako šerpa nema poklopac onda stavite alu foliju od gore i onako je fino ušuškajte) i stavila u rernu na 160 stepeni. U stvari prvo sam uključila na malo jače a kada je tečnost krtenula da struji smanjila na 160 i krčkala tako nekih 2 - 2,5 sata.


Posle tog vremena otklopila sam šerpu, pojačala vatru i krčkala još kretko da se krompir malo zapeče.
Izvadila sam gulaš iz rerne, sačekala 15-ak minuta a zatim ga servirala ukrašeno sa malo peršun lista i mladog, crvenog, luka.


Dodatak 1: Ako svi ne volite jako ljuto možete gulaš pripremiti i u dve manje šerpice, kao ja, pa u jednu recimo dodati ekstra seckanu ljutu papriku a u drugu ne ili u jednoj varijanti izostaviti i ljutu mlevenu papriku a u drugoj ne... već prema ukusu ko koliko ljuto voli ;)


Dodatak 2: Ovo je količina za dva dana za 4 osobe tako da prvog dana prilog gulašu može biti krompir koji je na vrhu a drugog napravite pastu, pirinač ili već prema želji i ukusu.
Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

2 comments:

Anonymous said...

Vec vidim sebe da pravim ovaj gulas u dve serpice. Prelepe fotografije, sad bih u ranu zoru da probam gulas.

Tanja Leković said...

Ja skoro sve pravim za dva dana, pa podgrevam najčešće u mikrotalasnoj. Koliko se podrazumeva, ni ne naglašavam, a vidim da bi trebalo. To je kod nas pravilo za sve krčkalice, kako ti reče. Prava reč! :-)

Post a Comment