Slani karamel sos


Ovaj karamel sos često koristim i jako ga volimo, lako se pravi i može dugo da stoji (u frižideru). Mislim da sam recept već par puta pisala na blogu ali nekako mi je sada lakše da ga imam zasebno pa kad mi treba samo da se pozovem na njega...
Možete ga koristiti za palačinke, prelive za sladoled, kao dodatak raznim kremama a gde sam ga ja koristila, ovog puta, u sledećem postu...

Potrebno je:

150 g šećera
150 ml slatke pavlake (NE biljne i NE one za kuvanje)
30 g putera
prstohvat, krupne, morske soli (još bolje himalajske ako imate)


Način pripreme:
U šerpicu sam stavila šećer i na umerenoj vatri "topila ga" povremeno mešajući dok nije poprimio boju svetlog karamela. U međuvremenu u drugoj šerpici zagrejala sam pavlaku i puter skoro do vrenja. Dodala sam onda zagrejanu slatku pavlaku sa puterom u karamelizovani šećer pa pažljivo mešala i kuvala na laganoj vatri dok se sav karamel nije otopio.


Sklonila sam karamel s vatre, malo ga mešava, dodala so, opet malo promešala i sipala u teglicu te ostavila da se ohladi.
U frižideru može stajati jako dugo...


Napomena: Ako pri otapanju šećera dobijete grudvice koje se nisu karamelizovale (a daljim čekanjem preti da se sav šećer suviše karamelizuje tj. pregori) dodajte slobodno slatku pavlaku a kasnije kada se karamel sos napravi a te grudvice ne rastope sos procedite pa sipajte u teglicu.
I još da dodam da pri dodavanju pavlake u vreo šećer može doći do prskanja i kipljenja pa budite vrlo oprezni i dodajte malo po malo.

8 comments:

Petra Kranjica said...

Moj omiljeni, divno izgleda.

KuvaricaGR said...

Na link [to nam dajete za pavlaku vidim Moja kravica Imlek a na pakovanje piše za kuvanje... Ne razumem zašto pišete ''150 ml slatke pavlake (NE biljne i NE one za kuvanje)'' kad i ona pavlaka se koristi u kuvnaje... ja bih pitala ona pavlaka se ne kuva? ovkao se samo jede? Kod nas u Grčkoj ima pavlake koje se koriste u pravljenju šlaga i one iste mogu i da se kuvaju, ne razumem razliku.

KuvaricaGR said...

Ja sam nekad na tv pratila kako se pravi karamel sos od koncentrisanog mleka, samo to se kuva u šerpi dok je još u konservi... ali ne pamtim dobro koliko dugo treba da se kuva.

JA U KUHINJI... said...

demi: Da slatka pavlaka se može koristiti i za kuvanje i ja je koristim a kada sam rekla "ne one za kuvanje" mislila sam na sve one "pavlake" koje se koriste samo za kuvanje i koje u suštini i nisu pavlake (ne mogu se umutiti u šlag)... da sad ne nabrajam linkovima te varijante... A to naglašavam jer sos može da ne uspe ako se koriste biljne zamene za pavlaku ili te veštačke pavlake...

JA U KUHINJI... said...

demi: A to za kuvanje kondenzovanog mleka znam i mora biti ono zaslađeno i kuva se u vodi mislim 45 minuta... ali toga ovde nema... ili ga ja barem nisam videla... ima kondenzovano ali nije zaslađeno i probala sam, bezuspešno, napraviti karamel...

KuvaricaGR said...

Vazi, shvatila. Onda da koristimo neku koja se koristi za slag. Uopste ne koristim biljne pavlake... cini mi se da to nije pavlaka. :-) Hvala na objasnjenje!

KuvaricaGR said...

Aha, :-). Ja u raznim receptima citam o raznim mlekama, pojma nemam koje da koristim, ja znam samo ono u konservi koje je puno zasladjeno kako vi kazete, to mi je baba dala kad sam bila mala, puno ljudi vole i ovako da jedu/piju, mislim bez vode... :-). Mislim znam i obicno mleko ali kad recept kaze zasladjeno i neki drugi recept koncetrisano ne znam na sta misli. Ja sam mislila da je to jedno, isto! :-). Da, za karamel koriste ovo u konservi zasladjeno i koncetrisano:-) hvala za info o vremenu!

prekratakdan said...

Jako ga volim!

Post a Comment