Kajmak - Live Inspire


Ovaj post je deo projekta Live InspireCilj je upoznati ljude širom sveta sa specifičnom hranom i namirnicama nekog podnevlja. Projekat je pokrenula Intesa Sanpaolo Grupa kao jedna od glavnih međunarodnih bankarskih grupacija i službeni bankarski partner EXPO Milano 2015Na ovu veliku manifestaciju čija je osnovna tema hrana u svim svojim oblicima, uz malo sreće, možete otići i vi. Potrebno je da pratite ovaj link, registrujete se i lajkujete jedan od ponuđenih recepata za koji mislite da  najbolje odražava hranu naše zemlje i možda budete imali priluku da otputujete... Srećno!



A ja ovom prilikom želim da pišem malo o kajmaku kao o namirnici koja mi je karakteristična za ovo podnevlje... kao namirnici koja se koristi u dosta tradicionalnih recepata ovog podnevlja... kao namirnici za kojom pate mnogi naši ljudi kad odu u "beli svet" ili kao namirnici kojom se oduševe oni koji iz "belog sveta" dođu ovde i probaju je.




Kajmak je mlečni proizvod koji se proizvodi u zemljama Jugoistočne Evrope, Male Azije i bliskog Istoka, a najznačajnije područje proizvodnje tradicionalnog kajmaka u Srbiji je Zapadna Morava, planina Zlatibor i Tara.
U Srbiji proizvodnja i potrošnja kajmaka ima veoma dugu tradiciju pa se stoga ovaj proizvod smatra domaćim autohtonim proizvodom i predstavlja jedan od simbola Srpske gastronomije.

Do dvadesetih godina prošlog veka preovladavao je naziv "skorup" (što znači "kora"), a kasnije se pojavljuje pod turskom rečju "kajmak" i sada je on uglavnom u upotrebi.

Za proizvodnju dobrog kajmaka potrebno je:
  • dobra krava koja daje do 20 l mleka
  • zelena livada sa čistim izvorima i vazduhom
  • dosta ljubavi i strpljenja :)
A sama proizvodnja i dan danas se obavlja ručno, u seoskim domaćinstvima na stari i tradicionalni način. Svaki dosadašnji industrijski pokušaj prizvodnje kajmaka je neuspešan jer se ne dobije autentična struktura i ukus.

Pravi se tako što se sveže pomuženo mleko (uglavnom kravlje) lagano kuva do vrenja a zatim izlije u posude i ostavi nepoklopljeno da se skroz ohladi. Sutradan se pažljivo skida skorup (kajmak) sa mleka i slaže u slojevima u drvene posude. Svaki sloj se malo posoli (a ako će se praviti zreli kajmak malo više). Pokrije se čistom krpom i poklopi drvenim poklopcem pa sledeći dan ceo postupak ponavlja dok se drvena posuda ne napuni.

Kajmak se po zrelosti deli na:
  • mladi kajmak
  • zreli kajmak
Mladi kajmak je proizvod koji je spreman za konzumaciju odmah po proizvodnji a rok trajanja mu je 1-2 nedelje. Struktura mladog kajmaka je lisnata, boja svetla (boje slonovače) a miris i ukus su blagi, tipično mlečni.
Zreo kajmak nastaje nakon određenog perioda zrenja koje traje od jednog do više meseci. Zreo kajmak ima zrnavu strukturu, mnogo žuću boju od mladog i jače izražen specifičan miris i ukus.

Kajmak se u Srbiji koristi u mnogim tradicionalnim receptima kao što su proja, gibanica, Karađorđeva šnicla, pljeskavica sa kajmakom, ribić u kajmaku... a i neizostavni je deo raznih predjela... (na tagu kajmak imate recepte gde sam ga ja koristila)

5 comments:

JeuneFille said...

Meni je ovo prabaka pravila i jela sam taj mladi kajmak, uvek ga je bilo za jutro, samo sam to jela. I kako baba ode kod svoje ćerke na tri meseca, tako ja ostanem bez kajmaka jer niko nema vremena da mi to napravi. E, sad mi i prababa i kajmak nedostaju, ali njen kajmak, ona da napravi sa puno ljubavi i strpljenja i njen pogled dok me gleda kako papim lepo, a njeno srce puno, pa je nudim da uzme i ona malo, pa sa užitkom delimo i uživamo.

Danas se baš malo kajmaka pravi, barem ovog mladog. Ovo po radnjama mi nije to to. I u mom selu sada ako dve porodice imaju krave to je to i samo par krava da bi imali za decu mleko. A nekada smo i mi i svaka kuća imali po 10 i više krava, bikova, junica, teladi... Nedostaje to domaće pravljeno...

Anonymous said...

Draga Maslinka... ovo se radi isto u okolici Banja Luke, i sad ste me podsetili na djetinjsvo kad je moja majka radila kajmak. Pite i ljevuse zacinjne sa kajmakom su nesto vrhunsko, da i pura (zganci ) Zao mi je sto Srbija nije napravila nijedan svoj brend,a ima ih. Sta bi dala za jednu kasiku tog Vaseg kajmaka:) Pozdrav

Anonymous said...

Ovde čak i kad pokušam Novozelanjanima da objasnim šta je kajmak oni ne razumeju.Kajmak se jede u uspomenama

Dana Drobnjak said...

Divan post. U mom kraju jugozapadni deo Srbije se pravi pravi kajmak, to su radile moja baka i moja majka. Sećam se ovih drvenih posuda u koje se skupljao mladi kajmak, nazivale se čabrice.

Anonymous said...

Divno.
Hvala ti do neba.
Ja volim kajmak u svakoj varijanti.

Post a Comment