Pogačice sa čvarcima + Deliblatska pešćara = Live Inspire


(Deliblatska peščara I)(Deliblatska peščara II)

A sad jedan post u kome želim da objedinim prirodu i hranu, našu prirodu i našu tradicionalnu hranu.
Kada je hrana u pitanju ovaj recept je deo projekta Live InspireCilj je upoznati ljude širom sveta sa specifičnom hranom nekog podnevlja. Projekat je pokrenula Intesa Sanpaolo Grupa kao jedna od glavnih međunarodnih bankarskih grupacija i službeni bankarski partner EXPO Milano 2015



Na ovu veliku manifestaciju čija je osnovna tema hrana u svim svojim oblicima, uz malo sreće, možete otići i vi. Potrebno je da pratite ovaj link, registrujete se i lajkujete jedan od ponuđenih recepata za koji mislite da  najbolje odražava hranu naše zemlje i možda budete imali priluku da otputujete... Srećno!



A s obzirom da je ovo tek početak celog projekta volela bih da mi kažete koja je po vama naša tradicionalna hrana, šta je to ono nešto što biste prvo predstavili nekome ko nije sa ovog podnevlja... koji su to recepti koje biste "otrgli" od zaborava i predstaviti kako našim mlađim generacijama tako i ljudima širom sveta? (slobodno mi recepte i ideje šaljite na mail)



Ja krećem sa pogačicama sa čvarcima jer u zimskim danima mislim da nema ničeg slađeg ;) (a i karakteristične su za kraj koji vam ovde predstavljam).



A kada je priroda u pitanju, ona blizu nama, a koju često i ne vidimo ili ne znamo da postoji predstavljam vam Deliblatsku peščaru, i to onaj njen deo koji neverovatno liči na "zemlju Teletabisa", sa svim tim čarobnim brežuljcima koji mame da trčiš sa jednog na drugo...



Mi smo pri prvoj poseti Deliblatskoj peščari otišli u kompleks "Čardak" i sve je tu bilo lepo i fino, staze su krajnje obeležene i sve je tip-top, priroda lepa ali nismo dobili ono što smo očekivali a to su brdašca... A onda sledeći put vozili smo posle Kovina još dalje do mesta Grebenca i tu parkirali auto i onda išli jedno 5-6 km. kroz šumu i "Zemlja Teletabisa" je bila pred nama :)



Odmah da kažem da za ovu turu dugu 16 km morate imati neku navigaciju ili nemate nikakve šanse da se snađete (ako ne poznajete kraj) jer nema nikakvih oznaka i bukvalno ste prepušteni sami sebi... Na trenutke idete kroz šumu gde skoro niko nije prošao ali ipak sve se to i te kako isplati ...
Trek koji smo mi pratili možete preuzeti ovde, strogo ga se držite i uživajte :)



Potrebno je:

za testo:
500 g brašna + za rad sa testom
250 ml toplog mleka
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
pola kašičice soli
1 žumance
1 kašika masti

za premazivanje:
250 g čvaraka
1 kašika masti
malo soli



Način pripreme:
U šoljicu sam stavila kvasac, šećer i 100 ml toplog mleka. Kada je kvasac krenuo da radi prebacila sam ga u činiju za mešanje, dodala žumance, mast, ostatak mleka, so a onda malo po malo i brašno dok nisam dobila glatko testo.
Testo sam ostavila da raste oko sat vremena.
U međuvremenu samlela sam čvarke, dodala im mast i malo ih posolila.



Na podlogu za razvlačenje testa stavila sam testo, rastanjila ga, premazala trećinom pripremljenog fila, preklopila testo kao pismo, opet mazala i preklapala... i tako 3 puta a onda čašom prečnika 6 cm vadila krugove, ređala na pleh, blago unakrsno zasekla po površini i pekla 20 minuta na 200 stepeni (tj. dok fino nisu porumenele). Kada sam ih izvadila iz rerne premazala sam ih sa malo mleka, sačekala par minuta da se malo prohlade i servirala ih.



12 comments:

Jafi said...

Pogačice su asocijacija na zimu, detinjstvo i moj zavičaj na čijem obodu opštine Bela Crkva je Deliblatska pešćara :) Odličan post, prelepe fotografije i prava zemlja Teletabisa :)

What's for dessert? said...

Baš kao zemlja Teletabisa. Pogačice su ti divne!

Nale Coolinarija said...

Izvinjavam se prelepim pogačicama ali predeli su me ostavili bez daha. Divoooo!

Mirela J said...

Predivni krajolici! I odlične pogačice!

Anonymous said...

Fotografije su fantasticne, bas kao i predeli. Sjajna ideja, odlican projekat. Ja sam uglavnom odrastala na nesto juznijem podneblju, pa ne znam da li se nasa tradicionalna jela poklapaju... U svakom slucaju bilo bi fino predstaviti kacamak - omiljeno jelo mog sina.

yzse said...

Prelepo!!!
Meni je onako usput kao domaća kuhinja palo na pamet: pita sa krompirom (i dosta začina), suva pita od oraha, ona pogača bez kvasca za Badnje veče (to bi bilo super kada bi ti dala recept, pošto su kod moje majke sve mere za sastojke "onako")... Pa onda mežgani pasulj - pire od pasulja sa belim lukom i preliven uljem sa alevom paprikom... Eto, trenutno to kao domaće... ;)

Tamara said...

prvi put se dogodilo da nisam pogačice sa čvarcima ni pogledala!!!
pejzaži oduzimaju dah!

Branka - byB said...

Odmah želim u Teletabis zemlju ! :) Ovo je predivno, doživljaj koji se pamti ! Pamtiti ću sigurno i pogačice, stavljene na listu !

Vessna said...

kao okoreli vegeterijanac već deset godina kad god me ljudi pitaju: `zar ti ne nedostaje meso?` ja im odgovorim:`jedino mi nedostaju pogačice sa čvarcima` :) divan je recept, takve fine je i moja baka pravila :) već odavno jedem samo one sa kikirkijem ali se uvek setim ovih :)

Mirjana said...

Samo cu reci JAO, kakva divota! I pogacice i predeli.
Moram da Vam odam priznanje na nacinu na koji prezentujete nasu zemlju u svojim blogovima, njene prirodne lepote izgledaju jos lepse u Vasim postovima. Posebno mi se dopadaju porodicne fotografije-sa njih izvire cista sreca.
A pogacice sa cvarcima su poezija. Pozdrav od Sremice

... said...

Upravo se diže tijesto... :-)

JA U KUHINJI... said...

... 😇 i mi smo ih po ko zna koji put pravili pre neki dan...

Post a Comment